Rödeby Elverk vill fördubbla solkraften

3:28 min

Rödeby Elverk vill bygga ut sin solcellsanläggning. En ansökan om bidrag för att fördubbla storleken på anläggningen ligger just nu för behandling hos länsstyrelsen.

Fyra kilometer norr om Rödeby ligger en av landets största solparker som trots att det är mitt i januari, den här dagen badar i sol.

Per-Gunnar Johansson vd på Rödeby Elverk konstaterar att det första halvåret som anläggningen varit i drift har varit över förväntan och det är därför man nu vill bygga ut och dubbla dagens kapacitet till 1200 kilowatt vilket skulle täcka årsbehovet av el för runt 200 villor.

Väntar på bidrag
Det mesta är förberett för en utbyggnad. Elledningarna för en anslutning är på plats och markägarna har gett tummen upp. Nu behövs bara klartecken från länsstyrelsen att man kan få ett statligt bidrag för att bygga den nya anläggningen. Pengar som enligt Per-Gunnar Johansson är mycket viktiga för projektet.

– Pengarna är avgörande i nuläget, men visst priserna på paneler sjunker så i framtiden kanske man ändå skulle kunna bygga med vinst om bidraget skulle utebli.

Fler parker
Bland övriga elbolag så finns det planer på solparker men ännu finns inga så konkreta som hos Rödeby Elverk. När den nya anläggningen står klar vågar Per-Gunnar Johansson inte säga, men han utesluter inte att företaget kan komma att satsa på ytterligare solparker.

– Man har blivit lite mer medveten om när solen lyser, så man kan säga att jag numera är dubbelt så glad när solen skiner, skrattar Per-Gunnar Johansson