Lön och utbildning som lärling i Kungsbacka

1:21 min

Gymnasieungdomar i Kungsbacka kommer att få möjlighet till lärlingsanställning på företag i kombination med gymnasiestudierna.

Kungsbacka kommun är en del av ett pilotprojekt för det som kallas Svensk gymnasielärling och totalt 15 platser kommer att erbjudas på Industritekniska programmet och på Vård- och omsorgsprogrammet.

– De är de ute halva sin studietid på en arbetsplats, och är anställda av arbetsplatsen, och de får följaktligen också lön. Så det är väldigt unikt, säger Tommy Johansson, som är yrkeslärare på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka.

Vad tror du om söktrycket? 

– Förhoppningsvis kommer det öka. Om man får lön för halva tiden är det en kanongrej, tycker jag. Framför allt är det roligt för oss som skola i Kungsbacka. 

Varför valdes Kungsbacka ut? 

– Det var Skolverket och Carl Bennet som valde, tyckte att vi har ett väldigt gott renommé som skola och lyckats med de lärlingsprogram vi har haft. 

Skulle man göra ännu mer inom detta området? 

– Ja, vi måste göra mer. Vi måste säkra vår egen framtid. Problemet är inte att det inte finns jobb, utan att vi inte har utbildad arbetskraft. Det finns ett skrikande behov.