Elin flyttar från Åsa efter inbrott

1:55 min

I Kungsbacka har Åsa varit extra utsatt för inbrott det senaste året. Nu har Elin och hennes familj fått nog.

– Det senaste i raden i allt som har hänt är att vi själva blivit hotade, då har man hotat att misshandla. Efter en anmälan som lades ner så fick vi besök på natten, de försökte göra inbrott. 

Elin och sambon tog inbrottstjuvarna på bar gärning vid inbrottet och Elin stod alltså ansikte mot ansikte med gärningsmännen.

Var du inte rädd?
– Vansinnig just då.

Man blir ju mer rädd efteråt, sådär att man inte vill gå till Ica eller gå över vägen, så det var därför vi sa, nu flyttar vi.

Elin är inte ensam om att vara utsatt eller orolig. På måndagskvällen samlades ett par hundra personer på ett möte i Åsa för att prata om otryggheten efter ett ökat antal inbrott och skadegörelse i området.

Det var flera som var frustrerade bland annat över att deras anmälningar lades ned. 

– Jag förstår frustrationen när inte polisen klarar av att utreda brottet, men vi klarar inte av att utreda alla brott, säger Anders Wiss, polisen. 

Polisen har under hösten satsat extra på att vara närvarande i Åsa efter att de sett att inbrotten ökat här och satsningen fortsätter i början av det här året med mer närvaro i bygden. 

– Det har varit ett tufft år i Åsa. 

Hon efterlyste mer grannsamverkan och annan hjälp från samhället.

– Polisen kan inte vara överallt, hur gärna vi än skulle vilja så behöver vi att alla människor kliver ut och är lite extra uppmärksamma, säger Ann Rönnäng, polisen. 

I och med mötet skapades en arbetsgrupp för att människor i Åsa ska kunna hjälpas åt för att själva kunna göra något. Sergio Landi gick med i gruppen.

– Jag tycker det var ett bra möte. Positivt att människor engagerar sig. Jag vill gärna vara med och bidra. Jag tror att en sån här arbetsgrupp kan komma upp med hur många idéer som helst, jag ser det positivt.

Men för Elin spelar det inte så stor roll längre.

– Det känns lite sådär att när man försöker backa upp samhället. Vi lägger ut vårt hus nästa vecka. Vi är härifrån egentligen, bara vi får sålt det.

Vart ska ni ta vägen?
– Det får bli det det blir, men bara härifrån.