Regimkritiker flyr Ryssland

1:38 min

Den kände performanceartisten och regimkritikern Pjotr Pavlenskij har lämnat Ryssland och ska söka politisk asyl i Frankrike med sin familj.

I en intervju med ukrainska tv kanalen hromadskje hävdar 32-årige Pjotr Pavlenskij att han och hans fru hotats med ett långt fängelsestraff.

– 14 december återvände vi från Warsawa och möttes på Sjeremetivoflygplatsen av polis, som skulle gripa oss för sexuellt ofredande.

Han och hans sambo Oksana Sjaligina anklagades för att ha försökt våldta en ung kvinna från en känd politisk teatergrupp Teatre.doc. De två hävdar å sin sida att kvinnan själv sökt kontakt med dem och ville ha en relation med dem.  

I dag anser de att säkerhetstjänsten FSB ligger bakom hennes kontaktförsök.

Det ska ha skett i november 2015, samtidigt som Pavlenskij genomförde sin senaste performanceakt genom att sätta eld på dörren till säkerhetstjänsten FSB:s byggnad Lubjanka i centrum av Moskva. En video med Pavlenskij framför den brinnande åtta meter höga dörren spreds på nätet.

Andra välkända protester har varit att sy ihop sin mun och spika fast sig i pungen på Röda torget.

Pavlenskij har både suttit fängslad och dömts till böter, som han inte betalat, men ändå fortsatt.

När de släppts av polisen på flygplatsen, efter nio timmar i förhör, insåg de att de måste lämna Ryssland eftersom de båda riskerade att fängslas och deras två små döttrar hade satts på barnhem. Hela familjen tog sig först till Kiev i Ukraina. I helgen sökte de politisk asyl i Frankrike.

– Faktum är att detta är ett slag mot fyra och inte bara oss två. Om jag och Oksana sänts till läger hade våra barn placerats på barnhem, fortsätter Pjotr. Det här har de planerat sen 2013.

Han hävdar att allt är ett sätt att tvinga honom att lämna Ryssland och att säkerhetstjänsten värvat kvinnan. Men en vän till kvinnan har på en rysk nätsajt sagt att hon blivit antastad och när han konfronterat artisten och hans sambo ska han ha blivit slagen. En video sägs bevisa det.

Pavlenskij är bara en i en lång rad regimkritiker, som känt sig tvingade att lämna Ryssland sedan de hotats.