RECENSION – LITTERATUR

"Nerverna" – vemodig debut om skrämd och utsliten kärlek

2:53 min

David Nymans debutroman "Nerverna" bär den diskreta undertiteln "berättelsen om en familj" – men vad är egentligen en familj?

Titel: "Nerverna"
Författare: David Nyman

"Jag är din fru nu, vad gör en sån?" frågar Ida efter bröllopet.
"Älskar sin man, antar jag", svarar Ivar.
"Älska mig bara", säger Ida.
"Räcker det?"
"Det räcker".

Men en familj är nog mer än bara organiserad förälskelse, det är en liten maskin också, av kött, förhoppningar, arbete, hjälpsamhet, uppfostran, ritualer och bekräftelse också, från grannar. Det ska finnas många, många ögonblick, att klistra in i fotoalbumet som bevis på att maskinen fungerar, är oljad, åtskruvad och pålitlig.

"Nerverna" heter romanen som sägs vara ett fiktivt porträtt av författarens farmor. Nerverna. Ja, vad händer om en del i familjemaskinen är trasig? Felkonstruerad från början, och bara hackar, kokar över? Idas föräldrar, tillverkarna, visste att hon var psykiskt sjuk, visste att Ivars familj alltid skulle vara trasig men gifte bort henne ändå.

Vad händer om en del i familjemaskinen är trasig? Felkonstruerad från början, och bara hackar, kokar över?

Sådan är ramberättelsen som mjukt skuttar mellan tidigt 1930-tal, 40-tal och 1976.

På ett vis har man hört allt förr, som detta om den länge hjälplösa, tröstlösa men också trygga, folkhemska institutionsvården, där dårar helt enkelt fick leva men suddas ut av grova läkemedel.

Om försöksutskrivningar handlar det också, och en familjs ständiga, handikappande oro och vaksamhet över en människa och mamma som vill fungera men faller sönder hela tiden. En fara och en oro. Anhörigplikten och skammen är Ivars. Förvirringen och rädslan är sonen Harrys. Att förvandlas till anteckningar i en journal, det är Idas öde.

David Nyman gillar små torra, lätt hotfulla metaforer, när Ida stryper en maska i sin virkning "bygger hon en död kropp av garn runt skelettet". Hennes sjukdom bor i alla små vardagsarbetsmoment, i den överkokta torsken, de sönderskurade golven och alla dessa inbillade syskon på väg.

Det här är den omsorgsfulla och vemodiga debutens stora, stora styrka: Att förgifta det anspråkslösa livets alla små plikter och glädjeämnen som var hela syftet med familjemaskinen för Ida och Ivar – och nu ska det då överlevas på bara den där kärleken istället.

Ett verkligt bedrägeri.