GHB-liknande preparat blir förbjudna

På torsdagen tar regeringen beslut om att förbjuda preparaten GBL och BD, som är varianter av det narkotiska GHB. Under 1990-talet blev GHB en vanlig innedrog bland ungdomar i framför allt Västsverige.

De senaste två åren har beslagen av de två besläktade men fortfarande lagliga preparaten GBL och BD ökat.

Polisen i Göteborg har på nytt fått kämpa mot fullt legala preparat, säger kriminalkommissarie Anders Stolpe.

– Det säger sig självt att det som är legalt är legalt. Det har ju funnits i missbrukarkretsar hela tiden. Konsekvenserna av preparaten har ju hela tiden funnits där när det till exempel gäller att assistera människor till sjukvård, säger han.

Används i industrin
Problemet med GBL och BD är att de används industriellt för bland annat rengöring och klottersanering. Därför är det svårt att klassa dem som narkotika utan att störa den lagliga användningen.

I juni i år kom en ny lag som gör det möjligt att kontrollera vissa preparat genom att istället klassa dem som hälsofarliga.

Efter ett godkännande från EU-kommissionen väntas regeringen på torsdagen besluta att både GBL och BD ska gälla under den nya lagen. Detta innebär att det blir förbjudet att köpa, sälja och inneha preparaten utan särskilt tillstånd från Läkemedelsverket.

Vill klassa de som narkotika
Kriminalkommissarie Andres Stolpe är nöjd med den nya lagen, men han vill helst se en ännu strängare klassning av preparaten som är lätta att överdosera och därför är farliga.

– Jag tror att missbruket kring det här preparatet har sådana konsekvenser så att det finns väldigt starka skäl som talar för en narkotikaklassning så småningom, säger Anders Stolpe vid Göteborgspolisen.

Andreas Hedberg, Göteborg
andreas.hedberg@sr.se