Sökes: Livsöden från ett kraftverk

3:27 min

Det gamla ångkraftverket i Västerås gör plats för hotell. Men vilka var det som arbetade här, när elektricitet, och inte hotellnätter var det som producerades? Den frågan söker hotellets vd Kai Pasma svaret på.

Det sägs att en bild kan säga mer än tusen ord. Men en bild kan också ställa tusen frågor.

– Det vi är intresserade över är människoödena bakom dem som faktiskt jobbade här, från 1917 tills kraftverket lades ned på 90-talet. Och när vi nu kommer med ett hotell så ska ju vi ta över det och på något sätt göra en ny årsring, säger Kai Pasma, vd för The Steam Hotel.

En gång i tiden hängde stora delar av Sveriges elförsörjning på det som pågick här. I mitten av 1950-talet var det Sveriges tredje största elkraftverk: Västerås ångkraftverk, som med sina karakteristiska fyra skorstenar blivit till en given del av Västerås silhuett, sedd från Mälaren.

I dag är det ett byggnadsminne, ett äventyrsbad och en påminnelse om det som en gång var Västerås hjärta, både bildligt och bokstavligt.

Med tiden ska det också bli hotell här: storslaget och 18-våningar och invigning till sommaren med takterrass och pool och adjektiv som många av de anställda som en gång befolkade kraftverket, förmodligen bara skulle drömma om.

Men drömmar, det har Kai Pasma: framgångsrik hotellman som lämnat Stockholm och en vd-post hos en av de verkligt stora kedjorna för en flytt tillbaka till hemstaden. Här är han med och tar fram en av de större hotellsatsningar som Västerås sett de senaste åren. 

Kai Pasma: vit skjorta, pullover och snagg. Scenen är klassiskt "konferensrumsaktig": metallstolar med blå vaddering och en projektor placerad ovanpå ett ovalt bord i rummets mitt. Framför honom ligger svartvita bilder föreställande mestadels män. Män i stora grupper och män i mindre grupper. Rimligt möjligen; enligt Föreningen Ångkraftverkets Vänner var bara tio procent av de som mest 1 000 anställda på ångkraftverket kvinnor. Bilderna föreställer arbetare i overaller och tjänstemän i kavaj och mössa.

De ser ut som melankoliska minnen, bortrationaliserade av tidens gång, likt en förlagd och ryckig smalfilm i mormors källare. Några av männen på bilderna har smeknamn som "Pann-Olle" och "Vattenpasse-Kalle", men de flesta förblir anonyma. 

– Vi har fått väldigt mycket information från Ångkraftverkets Vänner. Men vi vill ju höra mer om de här. Bilderna är fascinerande, alla ser ju så allvarliga ut, säger Kai Pasma.

– Och jag har tänkt, men "herregud, var det inte kul att jobba här på den tiden?" Men det har ju med slutartiden på kamerorna att göra. Man skulle stå stilla, vara allvarsam och sedan tog det sin lilla stund innan man blev fotograferad, fortsätter han.

Bilderna och berättelserna ska, när hotellet invigs, utgöra en del av dess narrativ, och några av fotografierna är tänkta att hänga på de nya hotellrummens väggar.

– Jag hade ett intressant möte igår med en herre vars farfar och far hade jobbat här, och det är exakt det vi är ute efter, säger Kai Pasma och fortsätter:

– Lasse, som han hette, kom förbi här och hade massor med fina bilder från den här tiden, anställningsbevis, tjänstgöringsbevis och en medalj som hans farfar fått efter tjugo års tjänstgöring. 

I ett av hotellets provrum hänger en bild på "Pann-Olle" och en C.A Johansson. Med sin blotta närvaro påminner de om att tiderna förändras, att produktion i dag är något annat än då bilderna en gång togs. När de fick avbryta jobbet för att stå stilla under tiden kameran gjorde dem till väggprydnader för kommande generationer.

– En fantastiskt läcker bild. Och tanken är ju som sagt att smycka ut hotellet med det här och skapa historia, säger Kai Pasma.