Magdalena Andersson välkomnar ett tydligt besked

1:03 min

Finansminister Magdalena Andersson kommenterar nu den brittiska premiärministern Theresa Mays besked om hur hon vill att Storbritanniens utträde ur EU ska gå till.

För Sverige är Storbritannien bland annat en mycket viktig handelspartner och utträdet ur EU påverkar svensk ekonomi, säger Magdalena Andersson.

– Jag tycker det är bra att de är mer tydliga med vad dom vill inför dom kommande förhandlingarna. Det kommer att underlätta förberedelsearbetet, dels för britterna själva, men också för de andra medlemsländerna i EU.

Vad betyder det här för svenska företag och för den stora handel som Sverige har med Storbritannien?

– Det är klart att de väljer att lämna EU och nu också är tydliga med att de ser att man inte längre kommer att ha tillgång till den inre marknaden, ja det riskerar ju att försämra möjligheten att handla. Men exakt hur det kommer att bli, det återstår naturligtvis att se. Det beror på vilket handelsavtal som vi får med britterna.

I slutet av talet så sa Theresa May att Storbritannien nog kanske skulle kunna bli ett skatteparadis om EU inte gick med på alla avtal?

– Ja, där är ju väldigt tydligt att ju mer de väljer att profilera sej som ett skatteparadis, desto sämre handelsavtal kommer de att få. Så det ligger ju inte i deras intresse.