Svenskar väljer bort recept – köper medicinen på nätet

1:36 min

En del svenskar är beredda att vända sig till icke godkända apotek för att runda läkarnas frågor. Men de riskerar då köpa falska receptbelagda läkemedel. Det visar en liten studie från Lunds universitet.

För att slippa vårdköer och jobbiga frågor kring potensproblem och depression väljer en del svenskar att köpa läkemedel på icke godkända nätapotek eller utomlands – trots risken att de är förfalskade. 

– Man är inte medveten om risken, och de som är medvetna om risken tar den eftersom de tycker att det är lättare och bättre än att gå till doktorn och vänta jättelänge eller behöva berätta att man behöver antidepressiva, potenshöjande eller bantningsmedel. Man skäms för det, säger etnologiprofessor Susanne Lundin vid Lunds universitet.

Undersökningen bygger på en webbenkät till drygt hundra personer som inte är slumpmässigt utvalda. Men resultatet stämmer väl överens med Läkemedelsverkets stora SIFO-undersökning 2015. Där uppgav 40 procent att de kunde tänka sig att handla receptbelagda mediciner på nätet utan läkarinblandning.

På svenska apotek och godkända nätapotek är risken minimal att få förfalskade läkemedel, men i världen i stort uppskattar WHO att förfalskad medicin är vanlig. Det rör sig om falska läkemedel som antingen inte hjälper eller är giftig.

I webbundersökningen uppgav var sjätte svarande att de hade köpt medicin utomlands, och som de misstänker inte fungerar som den ska.

200 läkare på akutmottagningar och vårdcentraler har också tillfrågats. Där misstänkte en tredjedel av läkarna att deras patienter tagit förfalskade läkemedel, men en betydande del av läkarna kände inte ens till problemet, enligt Margareta Troein Töllborn professor i allmänmedicin vid Lunds universitet.

Hon efterlyser därför mer utbildning i landstingen kring falsk medicin.

– Förfalskade läkemedel var inte ett problem för 30 år sedan och sjukvårdshuvudmännen har inte funderat över att man ska informera eller kräva kunskap om det här, säger Margareta Troein Töllborn.

Hör ett längre samtal om risken för falsk medicin i Sverige i Vetandets Värld idag 12.10 i P1.

Referenser: Where and how do you buy medicines? Report. Rui Liu & Susanne Lundin, 2016, Department of Arts and Cultural Sciences, Lund University

Falsified medicines - a pilot study of experiences expressed by physicians working in emergency care and primary care in Sweden, Henrik Funestrand, Unpublished Master thesis Lund University.