Turkiska politiker kan få långa straff

1:44 min

I Turkiet kräver åklagare långa fängelsestraff för dom båda ledarna i det prokurdiska partiet HDP. De har suttit i fängelse sedan november.

Selahattin Demirtas and Figen Yüksekda greps i sina respektive hem i början av november. Båda anklagades för att inte ha inställt sig till polisförhör och för att ha kopplingar till den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan. De anklagades också för att ha spridit propaganda för PKK.

Under tisdagen blev åtalet mot dem och nio andra som greps samtidigt klart. Åklagarna vill att Demirtas döms till mellan 43 och 142 års fängelse och att Yüksekdag döms till mellan 30 och 83 års fängelse. Enligt åklagarna ska också båda vara fortsatt fängslade i väntan på rättegång.

Nu anklagas de också bland annat för att ha uppmanat människor att trotsa lagen, uppmanat till våldsamheter, hyllat kriminella och brutit mot demonstrationslagarna. HDP är Turkiets tredje största parti och Demirtas utmanade president Erdogan i det senaste presidentvalet. Men nu med de båda partiledarna fängslade är partiet kraftigt vingklippt.

HDP har i protest bojkottat visst arbete i parlamentet, bland annat tänker de inte delta i de slutliga omröstningarna om att ändra Turkiets konstitution. Omrösningarna i parlamentet börjar i morgon och pågår flera dagar och syftar till att stärka makten för presidentämbetet.

Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag har båda nekat till anklagelserna. Demirtas menar att han inte har några som helst kopplingar till PKK och han kallar åtalet politiskt. Demirtas har också varit en av de starkaste kritikerna till den konstitutionsändring som det nu röstas om i parlamentet och han menar att han straffas för att han vågat utmana den turkiske presidentens planer.