Obama kortar Chelsea Mannings straff kraftigt

1:40 min

Bara ett par dagar innan han slutar, beslöt USA:s president Barack Obama igår kväll att korta straffet för visselblåsaren och soldaten Chelsea Manning som läckte hundratusentals hemliga dokument till Wikileaks.

Hon dömdes till fängelse i 35 år, det längsta straff någon fått i USA för att ha läckt hemligheter. Hon blir fri i maj i år, istället för 2045.

Beslutet väckte starka reaktioner både bland republikaner och demokrater.

Vi borde inte behandla en förrädare som martyr, sa Tom Cotton, republikan i senatens underrättelseutskottet.

– Hon skadade vår nationella säkerhet, och Obama gör det också med sitt beslut, sa Tom Cotton.

Andra republikaner kallade beslutet skandalöst och ett slag i ansiktet.
Demokraten senator Robert Menendez i utrikesutskottet uttryckte sig försiktigare, men undrade vilka signaler Obama sänder till dem som avslöjar känslig säkerhetsinformation.

– Jag är verkligen förvånad över presidentens beslut, sa Menendez.

En annan visselblåsare, Edward Snowden, var däremot snabb att tacka Obama och mänskliga rättighetsorganisationen ACLU tyckte att presidenten räddat Chelsea Mannings liv.

Hon sitter fängslad på sjunde året och har hungerstrejkat och försökt ta sitt liv.

Chelsea Manning, ursprungligen Bradley Manning, vill byta kön. Hon tycks ha fått straffet kortat närmast av humanitära skäl och för att hon redan straffats i nästan sju år.

Hon har erkänt och bett om ursäkt för att hon stal och läckte hundratusentals hemliga dokument om USA:s krig i Irak och Afghanistan till Wikileaks. Det var uppgifter om diplomatiska kontakter och militär information. 

Uppgifterna spreds av medier i hela världen och åklagaren ansåg att Manning hjälpt fienden, ett brott som kan ge dödsstraff, men som hon inte ansågs skyldig till.