Bostadsinbrott

Landets näst största inbrottsrisk i Skåne

1:18 min

Flera kommuner i Nordvästskåne ligger i topp när det gäller bostadsinbrott, enligt Brottsförebyggande rådet. En ny trend är att vapenskåp och värdeskåp stjäls, enligt polisen.

I Danderyd utanför Stockholm görs det flest inbrott i hem - på andra plats kommer Åstorp följt av Höganäs och Båstad. Bjuv och Burlöv finns också med bland de tio kommuner där det görs flest inbrott i landet, enligt senaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå.

I genomsnitt anmäldes fyra inbrott per tusen hushåll förra året. I Åstorp var den siffran tio. Siffrorna avser anmälda inbrott per 1000 hushåll. I en mindre kommun får alltså även ett mindre antal inbrott större genomslag i statistiken.

Många av inbrotten sker under eftermiddagen mellan klockan 16-19, alltså precis innan folk kommer hem från jobbet. Det är mörkt, tjuvarna passar på i skydd av mörkret, enligt polisen.

Nordvästra Skåne har under lång tid varit hårt utsatt för inbrott. Det beror på närheten till E6:an och Öresundsbron som tar en snabbt ut ur landet.

Statistiken visar att just rika kommuner är mer utsatta. Det är välmående villaområden där många jobbar och inte är hemma på dagen, och få poliser bidrar till detta, enligt Karim Ottosson, polisområdeschef för Örkelljunga, Ängelholm, Båstad och Höganäs.

Han har också märkt av en ny trend i sitt området, nämligen att tjuvarna stjäl vapenskåp och värdeskåp.

– Den sista månaden eller månaderna har vi märkt att man tillgriper vapenskåp och värdeskåp. Vi jobbar mycket mot det här, säger Karim Ottosson.

Ett tjugotal sådana inbrott har skett i Karim Ottossons bevakningskommuner, även några halländska kommuner har drabbats. Han kan inte säga exakt vilken tidsperiod det handlar om.

– Vid ett flertal tillfällen har man tagit hela vapenskåpet. Vid några tillfällen har man försökt öppna skåpet i bostaden.

Den här typen av inbrott har dock inte märkts av i Åstorp, enligt polisen. Trots att kommunen är bland de mest utsatta i landet, så har det märkts en viss minskning av inbrott under hösten som annars är den period då inbrottssäsongen startar.

Lokalpolischefen Anders Isgren har en teori om att gränskontrollerna fungerat avskräckande på ligorna eftersom mycket av stöldgodset lämnar landet snabbt efter inbrotten.

Minskningen under hösten kan också bero på att man satsat på att informera kommuninvånarna om vikten av grannsamverkan och fördelarna med märkDNA.