Unikt dataspel lär barn demokrati

3:36 min

Hur lär man enklast en 11-åring vad demokrati är? Jo, man skapar ett dataspel där barnen själva får vara med och skapa bilder av världar och figurer.

Rymden är spelplatsen. Utopia World är baserat på en fiktiv rymdmiljö i en galax. Där finns det både klimathot, kränkningar mot rättigheter och orättvisor. Idag premiärvisades det i Örnsköldsvik.

Barnen på mellanstadiet har varit med och bidragit till dataspelet. Med teckningar och berättelser som sedan tolkats av andra barn i andra skolor och sedan blivit en viktig del i dataspelet. Spelutvecklare har sedan tagit hand om materialet och utvecklat spelet. Idag var det premiärvisning på Sliperiet i Örnsköldsvik.

– Väldigt bra, tyckte både 12-åriga Amandus och Noel från Hemlingskolan. Det har blivit så många bra ljudeffekter.

Blir det roligare nu i undervisningen framöver? Att ni kan spela dataspelet istället för att läsa en tråkig bok kanske?

– Dubbelt så roligt, säger både Amandus och Noel.

Hur unikt i skolvärlden är det här?

– Unikt då barnen själva fått vara med och i så hög utsträckning påverkat spelet, säger spelutvecklaren Mattis Lindmark. 

Under spelets gång får eleverna bland annat träna på att ta gemensamma beslut, visa hänsyn till olika åsikter samt få bättre insikt för samhällsfrågor och beslutsfattande.

Runt fyra miljoner har projektet kostat. FN-föreningen i Örnsköldsvik står bakom projektet. I övrigt har Lärarförbundet, Kulturskolan, Kulturverket, Arvsfonden och Örnsköldsviks kommun stöttat projektet.

Spelet kommer i dagarna att distribueras ut till skolorna i Örnsköldsvik.

– Vi har också fått förfrågningar från andra skolor ute i landet så på lite sikt kan det finnas ute i många skolor, säger Maria Elfving, projektledare från Örnsköldsviks FN-förening.