V-ledaren kräver svar om hemliga EU-möten

2:24 min

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt går nu till hårt angrepp på statsminister Stefan Löfven. Skälet är att regeringen har återkommande möten med alliansen för att diskutera EU-frågor - möten som Vänsterpartiet inte har fått någon information om.

- Ja, det här innebär ju att Sverige har en hemlig EU-klubb, där några partier är med och diskuterar Sveriges position, utan att andra har insyn, utan att media har insyn, utan att allmänheten har insyn. Och sedan kommer det till EU-nämnden, och då är sannolikt sakfrågorna redan avgjorda, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Hur reagerade du när du fick höra om de här mötena?

- Jag blev faktiskt lite chockad.

Vilka ståndpunkter Sverige ska driva i EU diskuteras i riksdagens EU-nämnd, där alla åtta parter är representerade.

Men nu visar det sig att regeringen därutöver har informella sammankomster med alliansen.

Inför stats- och regeringschefernas möten - där Stefan Löfven deltar - brukar hans statssekreterare Hans Dahlgren ha ett separat sammanträde med de borgerliga partierna i EU-nämnden. Mötena sker, enligt uppgift till Ekot, före samrådet i EU-nämnden, vanligtvis över en lunch eller en fika i Rosenbad.

Allianspolitikerna uppges få information om vilka ärenden som är på gång - och de har också tillfälle att ställa frågor och föra fram sina egna synpunkter.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt - som ju samarbetar med regeringen om den ekonomiska politiken - är mycket kritisk. Han har inte känt till de här mötena - som ska ha hållits återkommande under en stor del av mandatperioden.

- Har man ett sådant här politiskt samarbete, då ska man vara öppen och ärlig med det. Då ska man säga att det faktiskt är det man gör.

Men regeringen får väl ha möten med vilka den vill?

- Det här går ju långt utöver att man träffar partier och avgör en enskild fråga, eller diskuterar. Här är det ju systematiskt så att man har en hemlig klubb, där några får vara med och andra inte, och där man går runt EU-nämnden.

Statssekreterare Hans Dahlgren vill inte låta sig intervjuas, men säger så här i ett skriftligt uttalande.

Det finns inget odemokratiskt i dessa möten och det har inte rört sig om några förhandlingar – dessa förs ju i EU-nämnden – utan endast om information"

Men Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill ha ett klargörande från statsministern.

- Jag tycker att Stefan Löfven måste förklara vad det här handlar om, och också om den svenska hållningen i olika EU-frågor har ändrats på de här mötena. Det är i så fall väldigt långtgående och allvarligt.