Allt mindre pengar i tiggarnas muggar

1:41 min

Allt färre lägger pengar i EU-migranternas muggar - istället har tiggarna blivit ett accepterad inslag i vår vardag.

Elena, som egentligen heter något annat, har tiggt i Sverige i två år. Varje dag plockar hon fram sin sittdyna och pappmugg, men istället för pengar får hon ofta mat.

– Det blir mindre pengar nu men ibland får jag mat istället ...

Erik Sandberg är samordnare för EU-projektet "Make sense" som startade för ett år sedan i Sundsvall, Örnsköldsvik och Umeå och arbetar för social inkludering och egenmakt för utsatta EU-medborgare.

Han har också noterat en märkbar förändring i hur de som tigger påverkar oss.

– Om jag jämför med ett år tillbaka så är den ekonomiska generositeten mycket mindre nu än vad den var tidigare.

Fältarbetaren Bo Johansson söker aktivt upp EU-migranter som tigger och han menar att vi har blivit så vana vid att se tiggare tror att vi inte längre blir så berörda.

– Ja absolut, de får mindre nu än tidigare. En tänkbar anledning, tror Bo Johansson, är att det var så många EU-migranter som kom under förra året och vi har vant oss vid att se dem.

– Det är ju svårt att veta till vem man ska ge, om det sitter en tiggande kvinna vid varje affär. Problemet måste lösas i Rumänien och Bulgarien men fram tills dess får vi hjälpa dem på det sätt som går för ingen ska ju svälta eller frysa.

EU-projektet Make Sense kostar totalt 10,7 miljoner kronor och ska pågå i tre år. Av det får Sundsvall och Umeå 2 ,575 miljoner kronor vardera och Örnsköldsvik något mindre.