RECENSION – FILM

"Småstad" – vinner på charm

2:23 min

"Småstad" heter en ny svensk film med premiär i helgen, i regi av Johan Löfstedt, som handlar om familjen Löfstedt. En sorts drama dokumentär.

P1 Kultur: Roger Wilson intervjuar regissören - länk under artikeln

Filmens titel: "Småstad"
Regissör: Johan Löfstedt
Skådespelare: Björn Löfstedt med flera
Genre: Drama/Dokumentär
Betyg: 4 av 5

Är det här dokumentär eller fiktion?

– Det är en rolig hybrid. Gamla släktfilmer blandas med scener där vi följer Björn och hans fyra systrar som spelar sig själva. En sorts dramadokumentär om en helt vanlig familj i Vadstena.

Vad är det vi får se?

– Vi ser en ömsint, humoristisk och lite sentimental lunk. Och titeln "Småstad" är en lite missvisande titel. Jag skulle nog kalla den "Hej medelåldern" eller bara "Livet". Syskonen är alla över 50, barnen flyger ut ur boet och föräldrarna blir gamla.

Så dör pappan och syskonen börjar alla fundera lite över sina liv och val.

– Så dör pappan, och syskonen börjar alla fundera lite över sina liv och val. Och när de städar ut efter pappan, efter begravningen, så hittar Björn, yngste sonen, olika videoinspelningar till dem alla. Han klickar på filmen och då är pappan där med en sista hälsning. Så här låter det:

"Sen vill jag gärna att du på min begravning säger några ord, om du kan och orkar. Tack Björn, hej med dig."

Aj! Det där talet gjorde ont.

– Ja, för det är ju försent. Begravningen har redan ägt rum. Björn är verkligen ingen talare och det här blir hans kamp i filmen att försöka börja tala inför andra, en kamp som blir kärnan i filmen.

Så hur skulle du vilja beskriva filmen?

– Det är en sorts finstämd, diskret må bra-rulle i Roy Andersons anda och tempo.