Barack Obamas sista presskonferens

8:29 min

Pressfrihet och beslutet att kraftigt förkorta straffet för visselblåsaren Chelsea Manning var några dominerande teman när USAs avgående president Barack Obama igår kväll höll sin sista presskonferens som president. Vår demokrati behöver er, sade Obama till medieuppbådet.

 – Jag har uppskattat att arbeta med er. Ni förväntas ställa tuffa frågor och inte vara inställsamma och smickrande, sade den avgående presidenten till pressuppbådet i Vita huset.

Att Barack Obama betonade mediernas betydelse för USA och demokratin har enligt Sveriges Radios korrespondent i New York, Agneta Furvik flera orsaker. Ett uppenbart skäl är de frågetecken som finns kring den tillträdande presidenten Donald Trumps syn på vilken roll medierna ska ha, inte minst eftersom han har sagt att det kan komma att bli helt nya regler för journalister när han har tillträtt. Det handlar också mer generellt om den kritik som finns av medier i såväl USA som på många andra ställen i världen, att många inte litar på medierna.

Ett av Barack Obamas sista beslut som president, att kraftigt förkorta visselblåsaren Chelsea Mannings straff ledde också till många frågor under den timslånga presskonferensen.

Den avgående presidenten sade att han noga övervägt alla delar av Chelsea Mannings situation innan han fattade sitt beslut att förkorta hennes straff, och underströk att det inte var fråga om en benådning.

Chelsea Manning är transsexuell och har påbörjat sin process att fullt ut bli kvinna, och har varit mycket utsatt i det manliga fängelse hon suttit i. Hon tog också ansvar för sina handlingar och medverkade till den rättsliga processen sa Obama.

På frågan om när Barack Obama kommer att göra några politiska uttalanden svarade han att han kommer att göra det om han ser tecken på systematisk diskriminering, eller försök att tysta pressen.

Enligt Agneta Furvik brukar inte en tidigare president uttala sig om vad som händer i politiken efter att de lämnat Vita huset. Det har inte heller Barack Obama som avsikt att göra. Som vanlig medborgare kommer han däremot att höras om han ser tecken på att demokratiska kärnvärden är hotade.

Han betonade också att han inte tycker att USA har blivit mer rasistiskt och att han har tilltro till nästa generation.

– Barn är smartare, sade Barack Obama.

Det är viktigt för Barack Obama att betona att villkoren har blivit bättre, menar Agneta Furvik.

Reaktionerna på det Barack Obama sade på sin sista presskonferens från Vita huset har varit delade på mikrobloggen twitter, allt från enorma hyllningar till hånfulla kommentarer, rapporterar Agneta Furvik.