Carl Jan Granqvists vintips vecka 3

Carl Jan tipsar om vin till vinterns mustiga grytor

5:19 min

En mustig gryta kan vara precis det som behövs för att ta udden av januari månads vädermässiga och ekonomiska kyla. Enkla råvaror, olika örter, kryddor och grönsaker kan göra underverk. Och man kan servera vin till det. Carl Jan tipsar om två olika.

Carl Jan Granqvists mattips är att fråga hos en välsorterad handlare efter några ändbitar oxsvans som får koka med i grytan för att ta den till "himmelska höjder". Glöm inte bort att grytan aldrig smakar som bäst när den är nykokt, utan tjänar på några dagars lagring, säger Carl Jan.  

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2013 Maison Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay nummer 2327 på Systembolaget

Vita viner är betydligt mer lyckade till mustiga kötträtter än vad man skulle kunna tro. Viktigt är att vinet är fylligt och smakrikt, gärna med ett välavvägt inslag av ek som ger rondör i texturen så väl som lite rostad och nötig karaktär. Vinregionen Jura ligger på den östra sidan av Sâonedalen, i utlöparna av bergskedjan med samma namn. Vinstilen påminner om den från syskonregionen Bourgogne, som löper längs med dalens motsatta sida, men har en egen lite generösare och rustikare personlighet och ett attraktivt prisläge.  

Doft: Utvecklad doft av ugnsbakade äpplen med inslag av lättbrynt smör med en finstämd ton av rostade nötter.

Munhåleupplevelse: Mjuk och fyllig, med god rondör och nyanserad men elegant fruktighet med begynnande mognad och en syrlighet som ger lagom spänst i det nötiga avslutet.

Alkohol: 13 %

Pris: 150 kr

 

Dryck 2: rött vin på 75 cl flaska Alain Brumont Château Bouscassé nummer 2204 på Systembolaget

Vinerna från Madiran är berömda för att vara bland Frankrikes grinigaste. Baserade på druvan Tannat har de en mörk och kraftfull personlighet. Uppfostras de inte rätt kan de lätt bli så grova och burdusa i sitt sätt att det kan ta årtionden av lagring innan det finns någon som helst poäng att umgås med dem. Alain Brumont är berömd för att med hjälp av vinmakningsmetoder så väl som tillsats av mer lättämjda Cabernet-druvor göra viner som är drickvänliga redan i unga år. Elaka tungor brukar säga att de ekonomiska sviterna av hans många skilsmässor varit den främsta inspirationen.    

Doft: Utvecklad, generös solmogen bärfrukt med inslag av plommon, svarta vinbär och rostade ekfat.

Munhåleupplevelse: Fyllig och kraftfull, med generös frukt och avrundade men påtagliga tanniner som ber om att få umgås med en mustig gryta.

Alkohol: 14,5 %

Pris: 126 kr