M redo att fälla regeringen

0:24 min

Moderaterna är beredda att lämna fram ett gemensamt budgetförslag med Alliansen före 2018.

Moderaterna öppnar för att fälla regeringen redan i höst om Sverigedemokraterna stödjer en gemensam alliansbudget, enligt partiledaren Anna Kinberg Batra.

Moderaterna kan komma att lämna fram en gemensam budget med Alliansen före 2018.

– Jag anser att vi då ska vara beredda att ta ansvar, sa Anna Kinberg Batra på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

– I enskilda frågor där det finns förutsättningar att komma överens, där tycker jag inte att vi ska utesluta möjligheten att bilda majoriteter med SD: det betyder att man måste prata med varandra i riksdagens utskott.

– Men jag vill inte inleda regeringsförhandlingar, regeringssamarbete eller budgetförhandlingar med SD, sa Anna Kinberg Batra.

Men ännu finns ingen enighet inom Alliansen kring den här frågan.

– Det här är ännu inte ett gemensamt Alliansbesked men det vill jag att det ska bli. Då förbättrar vi våra möjligheter att få igenom Allianspolitik. Det är en diskussion som bara har börjat och som ska föras med de andra Allianspartierna, sa Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra kräver att Alliansen agerar gemensamt för att stoppa regeringens politik. Detta även om det ska ske med stöd av Sverigedemokraterna.

Men Anna Kinberg Batra har inte hela Alliansen med sig.

– Jag är bekymrad över utvecklingen i Sverige där det är för många som inte kommer in på arbetsmarknaden och där tryggheten sviker många. De kraven möter inte den svaga regeringen Löfven. Det vill vi göra något åt, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Vi ska vara beredda att agera gemensamt med gemensamma budgetförslag.

Så här kommenterar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg bakgrunden till Anna Kinberg Batras utspel:

– Pressen inom Moderaterna på att något ska göras för att försöka få den här minoritetsregeringen på fall är stark. Det finns en lokal opinion bland Moderaterna som fortsätter att tycka att det är konstigt att det finns en högerinriktad majoritet i riksdagen, för det blir det om man lägger ihop Alliansen och SD, men att vi ändå har en rödgrön regering, säger Tomas Ramberg.

Avgörande blir hur de andra alliansledarna ställer sig.
– Om det här ska bli verklighet måste de andra alliansledarna ställa sig bakom det här. Det är inte troligt att det sker, säger statsvetarprofessorn Tommy Möller.

Både Centern och Liberalerna har enligt Möller i praktiken uttalat stöd för den tidigare decemberöverenskommelsen, i alla fall vad gäller den här delen, som innebär att det största politiska blockets budget ska släppas fram.

Att M-ledaren nu gör det här utspelet hänger ihop med det interna trycket i Moderaterna, enligt Möller.
– Det är ett öppet krav från många (moderater) att gå hela vägen och fälla regeringen, att utnyttja det parlamentariska läget, säger han.

Så här kommenterar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg bakgrunden till Anna Kinberg Batras utspel.

– Pressen inom Moderaterna på att något ska göras för att försöka få den här minoritetsregeringen på fall är stark. Det finns en lokal opinion bland Moderaterna som fortsätter att tycka att det är konstigt att det finns en högerinriktad majoritet i riksdagen, för det blir det om man lägger ihop Alliansen och SD, men att vi ändå har en rödgrön regering.