Centern nobbar Moderaternas SD-invit

3:40 min

Centerpartiets partiledare Annie Lööf nobbar M-ledaren Anna Kinberg Batras utspel att Moderaterna vill fälla regeringen med ett gemensamt budgetförslag med Alliansen före 2018.

– Vi kommer inte inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

– I morgon så svärs ju Donald Trump in till USA:s 45:e president. I veckan meddelade Theresa May att vi går mot en "hard" Brexit. Konsekvenserna för Sverige vet vi inte än idag, säger Annie Lööf på en presskonferens på torsdagen.

– I sådana tider i en orolig omvärld krävs det stabilitet, ledarskap, och än så länge vet vi inte vilka konsekvenser det blir. Nästa år är det val, och det är ett och ett halvt år kvar till valdagen. Nu är det tid för att vässa de politiska förslagen. Det är min och Centerparitets absoluta ambition att få en ny stark alliansregering, säger Annie Lööf.

Vi vill byta ut Stefan Löfven vid nästa val. Men vi vill inte göra det med aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

På torsdagens presskonferens stängde hon dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna för att kunna fälla regeringen före 2018. Centerpartiet står kvar vid sin tidigare åsikt att allianspartierna ska fortsätta att presentera enskilda budgetar, enligt C-ledaren.

– Det innebär att jag inte vill slänga ut Sverige i politisk osäkerhet och en politisk cirkus. Därför ligger vårt besked fast. Vi vill byta ut Stefan Löfven vid nästa val. Men vi vill inte göra det med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

Läs mer: Jimmie Åkesson välkomnar M-utspelet

Centerledaren sade att hon fick information om Moderaternas planer sent på onsdagskvällen via ett sms.

Centerpartiet har tidigare erfarenhet av att fälla S-märkta statsministrar, men för att göra det krävs det att man har väljarnas stöd, sade Lööf. Hon kommenterade Anna Kinberg Batras utspel med att hon hade hoppats att 2017 skulle ägnas åt sakpolitiska frågor.

– Nu är det tid att vässa politiken och öka väljarnas förtroende, säger Annie Lööf.

Moderaterna öppnade på torsdagen för att fälla regeringen redan i höst om Sverigedemokraterna stödjer en gemensam alliansbudget. Enligt M-ledaren Anna Kinberg Batra kan hon tänka sig att samarbeta med SD i enskilda frågor där det finns möjlighet att komma överens, men hon utesluter regeringsförhandlingar, regeringssamarbete eller budgetförhandlingar med SD.