Lurades på bilpengar med falskt kvitto

3:35 min

En ovanligt nitisk bilspekulant lurade i december 47-årige Petri på hans Porsche. Men historien, som hade kunnat kosta honom 825 000 kronor, ser nu ut att bli uppklarad. Efter domstolsorder har nämligen bilen tagits i beslag.

Mannen som klev av flyget i Bromma, beskrev sig som en "Stefan" från Göteborg på jakt efter en lyxbil. Men sanningen var en annan. Köparen var en efterlyst brottsling som tagit för vana att köpa bilar utan att betala för sig.

Den som drabbades strax innan julafton var 47-årige Petri. Han lämnade nämligen över bil och nycklar trots att pengarna inte kommit in på hans konto. Han gjorde det för att banken sa att pengarna inte skulle synas på hans konto förrän först dagen efter.

Det kvitto som "Stefan" visat upp, som garanterade betalningen visade sig i efterhand vara fejkat. Någon överföring ägde aldrig rum.

Bedrägeriet är ett av flera som drabbat säljare som blivit av med sin vara, men sedan aldrig fått några pengar. Enligt polis som P4 Malmöhus talat med är företeelsen vanlig, inte minst bland personer som använder utländska betaltjänster.

Carolina Adler är förundersökningsledare och gruppchef vid sektionen för utredningar och bedrägeribrott i södra Sverige. Hon menar att man måste vara på sin vakt när man gör affärer med okända.

– En bedragare är finurlig och hela brottet går ut på att lura målsägaren.

– Rent genrellt vet man inte vem man pratar med och vem man gör affärer med, därför ska man göra de kontroller man kan, säger hon.

En sådan kontroll kan vara att säkra betalning innan man lämnar ifrån sig en vara.