Åkesson välkomnar moderatutspel

5:48 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel i dag om att hon är beredd att fälla Stefan Löfvens regering redan i höst välkomnas av Jimmie Åkesson (SD).
– Om man menar allvar med det här så innebär det också att man måste vara beredd att ta stöd av oss för att kunna genomföra sin politik, säger Åkesson.

Anna Kinberg Batra (M) meddelar i dag att moderaterna är villiga att fälla regeringen redan i höst om Sverigedemokraterna ger sitt stöd för en gemensam Alliansbudget, något som välkomnas av partiledare Jimmie Åkesson.

Beskedet kommer bara en vecka efter att moderatledaren meddelade att en gemensam alliansbudget inte kommer att läggas fram innan valet 2018.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tolkar beskedet som att moderaterna gett efter för interna påtryckningar inom partiet att fälla Stefan Löfvens regering.

– Jag tror att Anna Kinberg Batra är väldigt pressad. Moderaterna är ett pressat parti. Dels är det pressat internt av en opinion som finns där fler och fler vill att man ska vara mer aktiv, fler och fler inom moderaterna vill att man ska ta vårt stöd för att fälla den sittande regeringen. Man är också pressad av opinionsläget, säger Jimmie Åkesson (SD).  

Åkesson är beredd att rösta för en alliansbudget men är samtidigt tydlig med att ett fortsatt stöd är beroende av att SD ges möjlighet att påverka politiken.

– Om det är så att Anna Kinberg Batra har för avsikt att bilda regering så hänger vårt stöd väldigt mycket ihop med dels hur den regeringen ser ut, den politik konkret man avser föra och också i vilken utsträckning man är beredd att förhandla med oss om politiken, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Anna Kinberg Batra säger sig vilja bryta låsningen i politiken och meddelar att partiet är beredda att föra samtal med SD, partiet kommer dock inte att bjudas in till budgetförhandling.

– Man har inte velat prata med oss tidigare, man har inte velat förhandla med oss. Men jag tror att Anna Kinberg Batra förstår att det måste hon göra om hon vill bilda regering. Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att hon har ändrat sig, säger Jimmie Åkesson.