I Moskva är förväntningarna inför maktbytet i Vita Huset stora

2:13 min

Tv kanaler ägnar ovanligt mycket tid åt USA och har nedräkning till fredagens installation. En rysk armébutik erbjuder "installationsrabatt" med ett gigantiskt foto av Donald Trump. Men det finns kritiska röster också.

– Det stör mig eftersom jag inte har någon aning varför mr Trump är så snäll mot mr Putin. Deras politiska åsikter är 100 procent olika från migration till ekonomi de har helt olika uppfattningar. Men de gillar varandra och det är konstigt, sade ryske oppositionsledaren Alexej Navalny i BBC:s program Hardtalk i dag. 

Antikorruptionsaktivisten Navalny har som mål att ställa upp i nästa ryska presidentval och under den halvtimmeslånga intervjun kom frågan om det blir annorlunda nu mellan Ryssland och USA i och med Trump ideligen upp. Navalnys svar är att varken den kommande eller de tidigare amerikanska administrationerna och presidenterna har egentligen brytt sig om vad som händer i Ryssland.

Skulle Trump lyfta sanktionerna som berör de superrika oligarkerna i Putins krets skulle Navalny bli besviken, men han är egentligen mer upprörd över att Storbritannien inte gjort något åt alla dem som tvättat pengar genom att köpa dyra fastigheter i London, trots att det finns sådan brittisk lagstiftning.

Men för de Kremltrogna medierna är den annalkande dagen då Donald Trump formellt svärs in som USA:s president mycket stor. Sällan har USA tagit så mycket tid i anspråk i de ryska nyhetssändningarna. Kanal ett har en nedräknare till Trumps installation och i Rossija 24 sade det i dag.

– I en exklusiv och oväntad intervju i Fox News tog Trump upp relationen med pressen och utlovade en större lokal än Vita huset för sina framtida presskonferenser, berättar den ryska tv reportern.

Mitt emot den amerikanska ambassaden i Moskva har den ryska armébutiken satt upp stora affischer med den blivande presidenten på. Den som vill köpa ryska arméprylar får tio procents rabatt för att fira Trumps stora dag i morgon.