Kronoberg

Regionen vill ta betalt för färdtjänst med husdjur

1:29 min

De som har färdtjänst och tar hunden eller katten med sig kan få börja betala extra för det. För nu föreslår Region Kronobergs trafiknämnd att det ska kosta 100 kronor per enkelresa att husdjur med sig.

 – Jag tycker det är förskräckligt att man bara kan komma på idén. När du åker vanlig taxi behöver du inte betala extra, så varför ska vi göra det bara för att vi åker färdtjänst, säger synskadade Britt-Marie Engström från Dädesjö utanför Braås.

I dag är det gratis för den som reser med färdtjänst och har husdjur med sig. Men om trafiknämnden får som den vill kommer det från och med 1 juni att börja kosta 100 kronor extra per enkelresa. I april väntas regionfullmäktige fatta beslut.

Jag kommer få minska ner på resorna

Britt-Marie Engström reser med sin hund Dixie tre eller fyra gånger i månaden, och för henne skulle det vara ett hårt slag om förslaget går igenom.

– Jag är låginkomsttagare och då är 100 kronor per enkelresa mycket, så jag kommer att få minska ner på de här resorna och kan inte åka och hälsa på vänner och släktingar så mycket.

Enligt Region Kronobergs trafikdirektör Thomas Nilsson är tanken att merparten av pengarna ska gå till entreprenörerna för att sanera bilarna efter att någon åkt med husdjur. Men det argumentet ger Britt-Marie Engström inte mycket för:

– Det där är ju bara en skrivbordsprodukt. Jag har frågat ganska många chaufförer och de kommer inte att städa bilen efter att de har kört mig. Det har de inte tid med utan måste köra in pengar, så det argumentet faller.