BORÅS

Otydlig skyltning? Parkeringsstrid i HD

1:41 min

Har du fått p-böter trots att du trott att du har gjort rätt? Clas-Göran Niklasson var helt säker på att han följt reglerna men fick böter. Nu ska fallet upp i Högsta Domstolen.

– För mig blev det ganska omedelbart en principfråga, jag har inget uppsåt att smita från avgiften på den här platsen, jag har bara tolkat skyltarna, säger Clas-Göran Niklasson.

Clas-Göran Niklassons strid har uppmärksammats i media flera gånger. Han har blivit något av en expert på parkeringsregler.

Det började med att han parkerade på kommunens parkering vid Stadsparksbadet i Borås. Klockan var halv åtta på morgonen och av informationen på skylten drog han slutsatsen att avgift inte började gälla förrän nio.

Men när han kom tillbaka en timma senare var bilen redan lappad. Clas-Göran Niklasson stämde då parkeringsbolaget och fick rätt i tingsrätten. Parkeringsbolaget överklagade i sin tur och vann i hovrätten.

Clas-Göran Niklasson överklagade då till Högsta domstolen, som ska avgöra frågan.

– Det är ju en för banal fråga för att drivas ända upp till HD men jag tycker ändå att jag har rätten på min sida, säger Clas-Göran Niklasson.

Fler exempel på otydliga skyltar
Lagen säger att skyltningen ska vara tydlig för att böter, eller kontrollavgift, ska få tas ut. Men otydliga parkeringsskyltar finns det fler exempel på.

Flera lyssnare har fått böter på en besöksparkering till en bostadsrättsförening på Hestra i Borås. I området gäller avgift dygnet runt men den informationen saknades på ett tydligt sätt på besöksparkeringen.

En av dem som fått böter kontaktade bevakningsbolaget som lappat bilarna, efter påstötning och bildbevis fick bilägaren rätt och bevakningsbolaget satte omgående upp en skylt. Bevakningsbolaget vill inte svara på frågor i radion men medger att skyltningen kunde uppfattas som otydlig.

– Detta är en omvänd parallell till mitt fall skulle man kunna säga, i ert fall saknades det vägskylt och då är det inte tydligt och rätt skyltat, säger Clas-Göran Niklasson.

 Har du exempel på andra otydliga parkeringsskyltar? Hör gärna av dig!