Häll inte fett i vasken!

1:07 min

Matolja och grädde i vasken orsakar stopp i ledningarna och Hemab i Härnösand har nu börjat ta emot hushållsfett på Kretsloppsparken.

Tidigare har rådet varit att fett ska läggas i de brännbara hushållssoporna, till exempel i en petflaska eller mjölkförpackning. Men på allt fler håll börjar man nu ta emot fett på miljöstationer och återvinningscentraler.

På Kretsloppsparken i Härnösand tar man nu emot flaskor med fett från hushållen. Fettet kommer att användas i framställningen av biogas när anläggningen är helt färdig i vår.

Olja, grädde och liknande ska inte hällas ut i vasken. I värsta fall kan det bli stopp.

– Fett i form av olja, grädde och liknande ska inte hällas ut i vasken. Fettet fastnar i ledningarna och gör att flödet försämras. I värsta fall kan det bli stopp, säger Veronika Ström Uotela, arbetsledare på Kretsloppsparken.

Det är framförallt när man har större mängder fett, till exempel om man friterar mat, som man ska tänka på att samla in den. Mindre mängder, till exempel om man bara stekt kött eller grönsaker i lite smör eller olja behöver man inte bekymra sig om, säger Veronika Ström Uotela. Då kan man till exempel torka av stekpannan med hushållspapper och lägga i matavfallet.

Vi pratar inte nån liten klick utan det är när det är nån deciliter som man ska samla in den.

Att få in fettet i en flaska kan vara svårt men nu finns en särskild tratt att använda.

Miljötratten är en tratt som enkelt skruvas på en flaska med gängad topp. Tratten underlättar sedan att hälla i olika typer av matfett i flaskan och eftersom tratten är försedd med ett lock kan flaskan förvaras och fyllas på tills den är full. 

Har man inte möjlighet att samla och lämna in fettet så är det fortfarande inte fel att lägga det i brännbart-soporna.