Landskrona

Befesa Scandust informerar grannarna

3:01 min

Det finns inga problem i luften, problemen finns bara i marken. Det berättade företaget Befesa Scandust i Landskrona för grannarna på ett informationsmöte idag.

Det var grannar till fabriken som bjudits in för att få veta mer om saneringen av fabriksområdet, som också startade idag.  

Fabriken som håller på med återvinning har varit stängd sedan i december efter att man upptäckt giftiga ämnen i marken. Idag ska 160 ton zinkslam ska fraktas iväg och nya markundersökningar göras. Totalt ska omkring 600 ton fraktas iväg.

En av de som lyssnade på informationen var Roine Sangenberg, som har en studio i närheten.

 – Det jag blivit mest irriterad av är utsläppen från skorstenen, det luktar fruktansvärt. Hoppas det blir bättre, säger Roine Sangenberg.

– Man har varit otrolig över spridningen, men det var en bra presentation. Jag har inte varit orolig, men jag är en liten bit härifrån, säger Bosse Nilsson, som passerar området när han ska till sitt företag.

Gymnasieeleverna som hållit till i området har fått flytta därifrån. Men verksamhetschefen på gymnasieskolan är lugnad efter mötet.

– De var en bra information, och bra att de gör något. Utifrån det vi hört så skulle vi kunna flytta tillbaka eleverna. Men vi väntar på besked från vår anmälan till miljönämnden, säger Magnus Wahlberg verksamhetschef gymnasieskolan i Landskrona.