Just nu
  • JUST NU: Planerat arbete - svårt att nå kommunerna på telefon

Kommun vill stoppa anställd från att lämna uppgifter till media

2:42 min

En kommunanställd i Kalmar har efter en lång tvist med kommunen fått olika förslag om avtal från kommunen som enbart gäller om hon inte pratar om dem med media.

Lärarförbundet, som är den kommunanställdas fackförbund, har sagt att de kan välja att inte företräda henne om hon pratar med media.

– Hon har ju den rätten men vi ger råd till henne och hon behöver ju inte följa råden om hon inte vill. Men det kan påverka företrädarskapet från vår sida, säger Bo Hjort som är hennes ombud från Lärarförbundet.

Så ni har i princip sagt att om hon pratar med media så kommer ni inte att företräda henne?

– Ja, i praktiken. Vi har sagt att det är olämpligt att hon pratar med media, det har vi sagt.

Experten: "Direkt olämpligt"

P4 Kalmar har också tagit del av e-post mellan Lärarförbundets ombud och den före detta kommunanställda där det står att de kan välja att inte företräda henne om hon pratar med media.

Jeanette Gustafsdotter är vd på Tidningsutgivarna och dessutom juridisk expert i mediefrågor med speciellt fokus på meddelarfrihet och hon har aldrig hört om ett liknande fall tidigare.

– Jag tycker att det, för det första, är mycket märkligt, jag tycker också att det är direkt olämpligt.

– För det första så är detta en grundlagsskyddad rättighet som alla, framför allt inom myndigheter, har att kunna använda för att påtala missförhållanden. Det är en form av demokratisk rättighet som är ytterst viktigt att den inte försvagas. När då ett fackligt ombud upplyser en medlem om att om den använder den rättigheten så kommer man inte att företräda den är på många sätt mycket märkligt.

Krav från kommunen att inte prata med media

I tidigare mail kan man även läsa att Lärarförbundets ombud skriver att Kalmar kommun har som krav att den anställda inte pratar med media om ett visst avtal – annars så kommer det inte att gälla.

I ett annat mail så skriver Lärarförbundets ombud att kommunen vill att hon ska godkänna ett muntligt avtal innan hon får se papper på detta. Kalmar kommun vill alltså att den anställda ska skriva under ett avtal innan hon har sett det för att de inte vill att det ska komma ut till media.

Bertil Dahl (V) är kommunalråd och ansvarig för personalfrågor i Kalmar kommun och han säger att kommunen begår ett tjänstefel om de uttrycker sig på det här viset.

– Så här får det inte vara. Det stämmer inte med de riktlinjer och den vilja som vi har. Ett öppet arbetsklimat, meddelarfrihet och yttrandefriheten är grundläggande, vi kan aldrig rucka på det, säger han och fortsätter:

– Vi har inga hemliga avtal med några anställda och om det är någon som sysslar med något sådant så ska de sluta med det omgående, säger Bertil Dahl.