Ett skitgöra att ta hand om brända bilar

3:29 min

Västerås hör till de svenska städer där det brinner mest bilar. Det märks också på Ansta bildemontering som tar emot i snitt en brunnen bil i veckan.

– Det växer på, säger Janne Öhman, platschef på Ansta bildemontering, när bärgaren tippar en utbrunnen personbil.

Ett skitgöra egentligen, att ta hand om brandade bilar.

– Vi hoppas det går fort från bolagen bara, så att vi får ta bort dem så fort det går.

Bilskeletten kan bli stående ett tag, om försäkringsbolagens utredningar drar ut på tiden. Inget önskescenario för en demontering.

– Det tar ju plats och blir väldigt smutsigt. Det är ett skitgöra egentligen, att ta hand om brandade bilar, säger Janne Öhman.

Det är inte det man egentligen vill, på en bildemontering?

– Nej, vi vill ju kunna sälja bildelar tillbaka, till verkstäder och privatkunder.

Den här bilen kommer från Bäckby, ett av de områden i Västerås där flest bilar sätts i brand. En Polo, konstaterar Janne Öhman - efter viss betänketid. Bilen är helt utbränd, till och med däcken har brunnit. Det går inte att se vilken färg bilen haft.

– Det är bara att platta ihop och tömma på de små vätskor som finns kvar, bensin och motorolja.

Och sådant här vill ni egentligen inte ha?

– Nej, det är mest bara onödigt jobb för oss. Men det är väl å andra sidan bra att de kommer bort från parkeringar och där de stått, säger platschef Janne Öhman.

Mer städning än arbete med att bärga en brunnen bil.

Brända bilar är inget favorituppdrag för bärgaren Per Albertsson heller. Efter att ha städat på brandplatsen, och sedan fraktat och tippat det utbrända vraket, sopar han flaket rent.

– Det är mer städning än arbete med att bärga en brunnen bil, faktiskt. Sedan måste jag hem och byta kläder, så jag inte skitar ner så mycket i bilen, säger han.