Mensa värvar nya medlemmar i Hudiksvall

4:53 min

I morgon så kan Hudiksvallbor testa sin intelligens, för det är nämligen så att föreningen Mensa genomför en testkväll för att hitta fler medlemmar.

– Jag fick faktiskt ett presentkort i julklapp att skriva det här testet i Örebro, för då fanns det ju inte här i länet. Då blev jag först både glad och livrädd.

– Jag trodde nog att jag hade ganska hög IQ men man vill ju inte gärna veta att man inte har så hög så det var nervös men det gick ju bra, säger Helen Malmberg från Gävle som är medlem i Mensa och även testledare i Hudiksvall imorgon, berättar Helen Malmberg från Gävle. 

Mensa har funnits i Sverige sedan 1964 och har idag ca 6 000 medlemmar, som fått ett resultat som motsvarar de övre 2% av befolkningen när det gäller IQ.

– Ungefär hälften av de som skriver testet når den nivån att man får rätten att bli medlem. Sen väljer man ju själv om man vill bli det, säger Helen Malmberg.

Det finns flera skalor för att mäta IQ, men alla har IQ 100 som genomsnitt för befolkningen. Skalan som används i Sverige heter Wechsler och har minimigränsen 131 för medlemskap.

Det är som hjärnsläpp istället för kosläpp. Hjärnan får sin stimulans!"

Handlar det om att vara smart eller intelligent?

– Det handlar om att vara intelligent när det gäller det testet vi använder. Då mäter vi en förmåga att lösa problem oberoende av bakgrund, utbildning och kunskaper, säger Helen Malmberg och fortsätter, 

– Det är alltså en medfödd förmåga. Sen att vara smart tycker jag är när man använder sina resurser till att göra något vettigt av det och det är klart att det kan hänga ihop men det måste inte göra det, säger Helen Malmberg.

Det här ett tips som har kommit in till vårt publiknätverk!