Stora demonstrationer väntas under Trumps presidentinstallation

2:49 min

Uppemot en miljon människor väntas både fira och demonstrera under det som väntas bli en regnig presidentinstallation.

Det spås spöregn i Washington under dagen i dag, men det bekymrar inte Donald Trump som förutom att skoja om att folk då kommer att se att hans hår verkligen är äkta, tillbringade gårdagen på både på både traditionella och okonventionella vis.

Den för amerikanska politiker djupt allvarstyngda kransnedläggningen på krigskyrkogården Arlington följdes av en konsert med countrymusik och militärorkestrar vid Lincolnmonumentet.

Trump pratade fritt en stund, men höll inte riktigt det mer samlade och samlande tal som hade förväntats.

Vid en tillställning för tunga ekonomiska bidragsgivare lite senare överdrev Trump kraftigt, sin vana trogen, både konsertens publiksiffror och sin egen valseger, samtidigt som han hävdade att de personer han nominerat till sitt kabinett har historiens högsta IQ.

Vid en annan sponsorfest på kvällen hyllade Donald Trump sin familj, och sa att hans svärson och nära rådgivare Jared Kushner skulle skapa fred mellan israeler och palestinier.

– Det är den största dealen av alla, och kan inte du fixa den så kan ingen, sa Trump till Kushner, som är ortodox jude och känd bidragsgivare till israeliska bosättningar.

Vad Trump kommer att säga vid dagens installationstal, efter att han svurit presidenteden, vet sannolikt bara han själv.

Ska han slå an den presidentlika ton som en del av hans medarbetare länge utlovat, eller ska han fortsätta på den helt egna linje som bryter mot alla hittills kända presidentmönster och -principer, som upprör och chockar medier och motståndare samtidigt som den välkomnas och hyllas av hans anhängare?

Och vad händer sedan? Trump har lovat börja jobba direkt efter att han svurits in, och att redan dag ett upphäva flera av de dekret som Barack Obama utfärdat under sin tid som president.

Resten är oklart, luften och medierna surrar av rykten och uppgifter om dramatiska och radikala åtgärder både inrikespolitiskt och utrikespolitiskt, och Washington väntar, liksom resten av världen.

Hundratusentals människor, kanske så många som en miljon, är på ingång till den amerikanska huvudstaden, en del av dem mycket förväntansfulla och fyllda av hopp, andra förskräckta, och redo för kamp.

Runt 30 000 poliser och militärer ska se till att de båda lägren inte drabbar samman, men redan i natt blev det stök, bråk och polisingripanden när gruppen "Vägra fascism" demonstrerade utanför en bal som en extremhögergrupp höll till den tillträdande presidentens ära.