Nu är vi 10 miljoner i Sverige

6:29 min

Klockan 07.46 på fredagsmorgonen nådde Sveriges befolkning 10 miljoner invånare.

2004 blev Sveriges befolkning 9 miljoner och det tog 13 år innan vi blev tio.

Just nu ökar befolkningen ungefär med en person varannan minut.

– Det är de folkbokförda som räknas så det är både svenska och utländska medborgare. Har man invandrat så krävs det att man har ett tillstånd på minst tolv månader för att räknas med, säger Linus Garp på SCB, Statistiska Centralbyrån.

Exakt vem som blir Sveriges tio miljonte invånare är omöjligt att veta, enligt SCB.

– Det här är ju en prognos så helt säkra kommer vi inte vara förrän alla händelser har rapporterats in till Skatteverket. Det är först om någon månad som vi kan se vilken dag och när det blev, säger Linus Garp.

Under det senaste decenniet har befolkningsökningen blivit större år för år och 2016 var året med den största ökningen hittills sedan man började föra befolkningsstatistik i mitten på 1700-talet.

– Invandringen är den enskilt största faktorn bakom det men vi har även en naturlig ökning eftersom det föds fler än det dör, säger Linus Garp.

Sverige ligger tvåa i EU över vilka länder som ökar mest i folkmängd.

– Det är bara Luxemburg som ökat snabbare. I ett vidare perspektiv så tappar Sverige på listan över världens folkrikaste länder. Det är framför allt många länder i Asien och Afrika som har ett högt barnafödande som klättrar på listan. Så globalt sett är Sveriges folkökning relativt liten, säger Linus Garp på SCB.

Här kan man följa befolkningsräkningen.