EU-migranters barn utan tillsyn

5:36 min

Under ett års tid har deltagarna i det EU-finansierade projektet "Make Sense" arbetat för att utsatta EU-migranter ska känna sig inkluderade i det svenska samhället, få stöttning och hjälp att själva klara sig.

Som en del av sitt fältarbete besöker projektet människor som tigger för sin försörjning. I en minibuss, fylld med bland annat kaffe och ostmackor, åker Reijo Oivaeus, präst i Sundsvalls församling tillsammans med fältarbetarna Bo Johansson och Misafet Redepi runt till Sundsvalls större butiksområden.

– Det kommer nya människor och då vill vi gärna få kontakt med dem, ta reda på om det finns barn med i bilden, hur de bor och om de behöver hjälp med någonting, berättar Bosse Johansson.

Utanför en livsmedelsbutik sitter en kvinna som berättar att hon  har tiggt i flera år men att det nu har blivit svårare.

– Människor lägger inte lika mycket pengar i muggen längre.

Tillsammans med flera andra romska familjer bor hon, hennes man och deras söner 3 och 15 år gamla på Sundsvalls Camping.

Den äldre sonen går inte i skola utan sköter om sin lillebror.

– Vi betalar 3 500 kronor i månaden och nu ska vi betala ytterligare drygt tusen kronor. Det är svårt och vi ligger redan efter med hyran i två månader.