Malmö

Rädslan hindrade inte henne från att dansa

3:02 min

Atoosa Farahmands mamma ville att hon skulle lära sig taekwondo, men Atoosa drömde om något helt annat - att få dansa. Men i Iran under den tiden var det förbjudet med dansskolor. Idag är hon 25 år och arbetar som projektledare på Skånes Dansteater.

– Under min uppväxt i Iran var det olagligt med dansskolor men det fanns faktiskt illegala danskolor underground. Jag bad om att få gå på någon av dem, men mamma ville att jag skulle lära mig att försvara mig själv istället, säger hon.

Som tonåring fick hon till sist svart bälte i taekwondo, men dansen lockade fortfarande. Hon och några vänner började ses i smyg och dansa.

– Vi var väldigt rädda under våra dansträningar eftersom vi kunde bli upptäckta och arresterade. I Iran visste man aldrig vad som kunde hända. Men det kunde inte stoppa mig, säger hon.

– Första gången jag dansade i Sverige var 8:e mars i Malmö. Då grät jag. Det var första gången jag kunde dansa utan att vara rädd.

Längtan efter ett friare liv gjorde att Atoosa Farahmands flydde från Iran. Hon levde sedan flera år som asylsökande tills hon fick uppehållstillstånd i Sverige. Hon fick sedan jobb på Skånes Dansteater.

– Den där marsdagen i Malmö. Jag hade så mycket energi eftersom jag plötsligt var fri. Jag dansade och det kändes som om jag hade blivit utsläppt från en bur, säger hon.