Ungdomar hotas med bild på mordoffer

1:57 min

En bild på den mördade 16-åringen Ahmed Obaid har cirkulerat bland ungdomar i Malmö, och i flera fall har bilden använts för att skrämma och hota ungdomar med invandrarbakgrund.

– Det kommer i deras Facebook eller Instagram-flöden. Då kan det vara den här bilden och en text som är nedsättande mot invandrare. Att de ska ut ur Sverige och att de har förstört Sverige, säger Marie Forslin, rektor på Kunskapsgymnasiet i Malmö.

Vad säger eleverna till dig?

– De är rädda. De är livrädda och undrar vem som kommer skjutas härnäst. De kopplar naturligtvis ihop det här med Ahmeds död, säger 

Marie Forslin är rektor på Kunskapsgymnasiet i Malmö, den skola där den mördade 16-åringen Ahmed Obaid var elev. Efter mordet cirkulerade en bild på pojkens döda kropp bland hans skolkamrater och i vissa fall har den alltså använts för att hota och skrämma andra elever med invandrarbakgrund.

– Det varierar i grovhet men de flesta är fruktansvärd grova. Man anklagar alla som har någon typ av invandrarbakgrund för att vara mindre värda, säger Marie Forslin.

Rektor Marie Forslin har polisanmält alla sådana hot som hon fått kännedom om.

– Eftersom det är kränkande det som står så ska det polisanmälas. Vi polisanmäler varenda en, säger hon.

Det har nu gått elva dagar sedan mordet och inget tyder på att ett gripande av de skyldiga är nära. I Malmö har under den senaste veckan en rad manifestationer genomförts för att på olika sätt uttrycka den sorg och upprördhet många känner. Marie Forslin, rektor på Kunskapsgymnasiet i Malmö, är orolig för hur eleverna på hennes skola skulle reagera om mordet inte klaras upp.

– Många har redan en stark misstro för polismakten och politiker. De känner sig mindre värda och om man dessutom får bilder, svart på vitt, i sitt Facebook-flöde om att man är det så gör det inte saken bättre, säger Marie Forslin på Kunskapsgymnasiet.