Stadsmissionen i Eskilstuna vill ge EU-migranter jobb

1:30 min

Eskilstuna stadsmission ska under våren se över möjligheten att hjälpa EU-migranter som tigger att få ett jobb i stället.

– Vi hade ett stormöte med den här gruppen i december och alla ropade enhälligt ja att de ville jobba, säger Tomas Lindroos, direktor på Eskilstuna stadsmission.

De 50-60 EU-migranter, som tidigare bodde i Eskilstuna finns inte längre kvar. Det har rest härifrån.

Tomas Lindroos, direktor på Eskilstuna stadsmission, berättar att de flesta rester hem över storhelgerna och de sex personer som stannade kvar över julen lämnade stan för Linköping under de kalla dagarna för några veckor sedan eftersom det finns ett natthärbärge för EU-migranter där.

Men när de återvänder till Eskilstuna igen hoppas Stadsmissionen kunna påbörja ett arbete som ger de alternativ till att tigga - inom Sveriges stadsmissioners projekt "Jobb istället". Fyra lokala stadsmissioner, bland annat Stockholm och Linköping är redan i gång med detta.

– I Stockholms stadsmission har de något som kallas "blixtjobb" för EU-migranter och andra som har svårt att få jobb på arbetsmarknaden. Det är ungefär som ett bemanningsföretag där människor kan komma in och anmäla sig och sen kan företag och privatpersoner anmäla vad de har för jobb att erbjuda.

Nu vill Eskilstuna stadsmission inventera vilka kunskaper som EU-migranterna har eller kan behöva få.

– Nästa steg är att se om det finns den kompetens som det finns behov av på arbetsmarknaden, målning eller gräsklippning eller vad det kan vara. Vi behöver hitta en metod för att para ihop de här personerna med arbetsgivare eller privatpersoner, säger Tomas Lindroos, direktor på Eskilstuna stadsmission.

Sammanlagt 400 personer i Sverige har hittills fått arbete via projektet "Jobb istället" och EU-migranter har också erbjudits kortare utbildningar via stadsmissionen inom språk, städning och skogsarbete till exempel.

De lokala stadsmissioner som redan är igång med jobbskapande projektet är Stockholm, Uppsala, Linköping och Skåne. EU:s fria rörlighet innebär att alla EU-medborgare får resa till ett annat EU-land och stanna där i upp till tre månader utan andra krav än att man kan identifiera sig. Efter tre månader måste man ha ett arbete, studera och ha en sjukförsäkring eller på annat sätt kunna försörja sig samtidigt som man har en sjukförsäkring.