Israeler hoppas på fler bosättningar med Trump

2:33 min

Högerpolitiker i Israel ser valet av Trump som en möjlighet att expandera Israels bosättningar på Västbanken och redan igår gav Israel klartecken för 566 nya bostäder på den ockuperade Västbanken och nu väntas åtgärder för att formellt annektera en av de största bosättningarna Maale Adumim, till Israel.

– Trump är bra för Israel, mycket bättre än den där muslimen Obama, säger Lior Ozana, som gör metallräcken i bosättningen Maale Adumim och hoppas att maktskiftet i USA ska leda till att Israel får bygga mer på Västbanken och att annekteringen av Maale Adumim påskyndas.

Varken Lior Ozana eller någon av de andra jag talar med i den stora gallerian i Maale Adumim betraktar sig själv som bosättare.

Det här är en förort till Jerusalem, säger de, och med Trump i Vita Huset kommer alla att inse att vi lever i en ny värld. Eller som statsvetaren Eren Lerman på tankesmedjan Begin Sadat Center for Strategic Studies säger: Världen har förändrats och alla måste anpassa sig.

Eran Lerman har varit utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare åt Israels premiärminister och han säger att palestinierna måste sluta drömma, deras illusioner har varit skadliga för freden och om USA flyttar sin ambassad till Jerusalem från Tel Aviv, vilket Donald Trump lovat, kommer de att vakna - det blir just den kalldusch som är nödvändig.

Tvärtemot internationella bedömare, anser Eran Lerman att en ambassadflytt skulle främja freden, eftersom det är palestiniernas orimliga krav som hindrar en lösning, säger han.

– Palestinierna inbillar sig att Israel ska gå med på att utgå ifrån 1967 års gränser när vi förhandlar, det vill säga att utgångspunkten skulle vara att Israel lämnar Västbanken och att vi sen väntar på att Palestinierna generöst ska ge oss tillbaka lite av den mark där det i dag bor hundratusentals bosättare, säger Eran Lerman.