Läkarbesök via nätet dyrt för skattebetalarna

2:00 min

Läkarbesök via nätet som erbjuds av privata vårdbolag växer så det knakar och landstingen får stå för största delen av notan, tiotals miljoner kronor i fjol. För Region Norrbotten blev kostnaden 440 000 kronor.

Via internet går det i dag att enkelt få träffa en läkare. Företag baserade i Malmö och Stockholm erbjuder digitala läkarbesök genom video- eller chattfunktioner och intresset för tjänsterna har exploderat.

– Vi har nästan själva blivit tagna på sängen av hur väl det här har tagits emot, säger Johannes Schildt, vd för Kry, ett av företagen.

Två av de största internetläkarföretagen har underleverantörsavtal med privata vårdcentraler i Region Jönköping. Det fria vårdvalet gör att vem som helst i landet kan nyttja digitalläkartjänsterna. Ett läkarbesök kostar 250 kronor för patienten, resten av kostnaden står patientens hemlandsting för, och det är Region Jönköping som skickar fakturorna dit.

– Under 2016 sedan den första fakturan skickades i juni och till december så är det ungefär 230 norrbottningar som sökt de här tjänsterna, berättar Jonatan Vincent som är controller vid Region Jönköping.

Och i riket?

– Det handlar om ungefär 20 000 besök sedan det startade i somras, i juni ungefär, säger han.

Landstingens kostnader för de här 20 000 internetläkarbesöken som administrerats av Region Jönköping hamnade på cirka 37 miljoner kronor, 1 885 kronor per besök.

– Vi följer naturligtvis utvecklingen och det här är samtidigt ett exempel på att tekniken ibland utvecklas snabbare än vad regelverket gör och initialt kan det här medföra att vi får högre kostnader för oss, säger Staffan Lundberg, kommunikationsdirektör vid Region Norrbotten.

– När det här drog igång var det så nytt att det inte ens fanns på prislistan, så då har gått som ett vanligt läkarbesök, ett fysiskt läkarbesök, men nu har vi lagt in det som ett digitalbesök, en egen kontaktform så att säga, säger Jonatan Vincent.

Och då blir det billigare för landstingen?

– Ja.

Ett digitalt läkarbesök kostar nu landstingen cirka nio hundra kronor, en halvering mot i fjol alltså.

Staffan Lundberg som är kommunikationschef vid Region Norrbotten är inte oroad över utvecklingen.

– Nej, inte direkt, vi vet ju om den här företeelsen och att den troligtvis kommer att öka fortsättningsvis också och vi tycker också att det här är bra för patienten, säger han.