DEBATT

Malin Crona: Med humorn som vapen

Det tog inte många timmar innan hashtaggen #SpicerFacts började trenda på Twitter. Donald Trumps pressekreterare Sean Spicers uppläxning av mediekåren som inte delade Donald Trumps egen bild av att hans presidentinstallation var den mest besökta någonsin angreps hårt i sociala medier. Var detta Bagdad Bobs återkomst?
   Frilansjournalisten Malin Crona kommenterar helgens händelser.

Minns ni Bagdad Bob? Det var smeknamnet på Mohammed Said as-Sahaf, som var Iraks informationsminister under Saddam Hussein och som blev världskänd för sina verklighetsfrämmande kommentarer till det rådande läget. Naturligtvis blev Bagdad Bob ett internetmeme.

Explosiviteten i hashtaggen #SpicerFacts vittnar om att Vita Husets pressekreterare Sean Spicer under sin pressträff gav upphov till ett nytt internetmeme i samma genre.

Så här kunde det se ut på Twitter under söndagen:

"All the people who marched today meant to come to the inauguration yesterday. They just got the date wrong. #spicerfacts"

 Och:

"No one went to the parade because everyone has jobs, even though we claimed two days ago no one had jobs. #spicerfacts"

— manno (@voodoodaddie) January 22, 2017

 

Några timmar senare uttalade sig president Trumps högsta rådgivare Kellyanne Conway om Spicers uttalande och sa då att Sean Spicer inte hade ljugit utan gett ”alternativa fakta”. Varpå Twitter exploderade i en rad av tweets om #alternativefacts.
   Dagen innan kunde vi se, efter det att Melania Trump överlämnat en present till Michelle Obama, hur Twittrare tidigt började skämta runt vad som egentligen var i lådan under hashtaggen #whatsinthebox

Många var skämten om att det var en lapp med texten ”Take me with you” :

 

Tills @PanamanianBowties twittrade:

Också Trumps utbildningsminister Betsy DeVos fick utstå Twitters hån, när hennes tweet om presidentens installation blev rättad av andra användare.

Den här typen av humor har en annan karaktär än den som alla makthavare måste utstå. Den som handlar om presidentens utseende, frisyr, ansiktsfärg och namn, i stil med: ”If someone tries to shoot Donald Trump, will his bodyguards shout "Donald duck?"

Vi kommer förstås även fortsättningsvis att se den typen av skämt kring Donald Trump. Men det vi sett de senaste dagarna är den typ av humor som slår tillbaka mot en makt som försöker tysta det fria ordet och försköna bilden av sig själv. Den typ av humor som är motståndets viktigaste vapen när makten gör sitt yttersta för att tysta sanningen. Vi kommer nog att se mer av det den närmaste tiden.

Men. Vi har också att vänta att makten slår tillbaka. På 1940-talet lyckades Nazityskland till slut genom påtryckningar på den svenska staten att tysta Karl Gerhards kritiska revynummer ”Den ökända hästen från Troja”. Minns hur medarbetare på den franska satirtidningen Charlie Hebdo fick sätta livet till i ett brutalt terrorattentat mot redaktionen.

Läs också Nils Funcke: Minns historien när makthavare pratar yttrandefrihet

I Sverige lever konstnären Lars Vilks under ständigt dödshot för att ha utmanat samma krafter med sin satiriska rondellhund. Många satirtecknare i hela världen lever i skräck för att bli fängslade av totalitära regimer.

En av Malaysias mest kända satirtecknare, Zulkiflee Anwar Haque, som går under artistnamnet Zunar, har hotats av fängelsestraff på upp till 43 år. I Turkiet fängslades i november nio turkiska journalister, bland dem den världsberömde satirtecknaren Musa Kart.  
Listan kan göras lång.

När makten slår tillbaka mot dem som driver mot den brukar den visa sitt rätta ansikte. USA:s nya president har redan visat att han inte tål skämt.
   Redan på lördagen tystade han ned National Park Service (som lyder under Department of the Interior och därmed under presidenten) genom att förbjuda dem att twittra, efter att medarbetarna retweetat en av de bilder som jämförde hur många som kom för att bevittna Obamas respektive Trumps första installationsceremonier. Gizmodo har tagit del av mejlet med dessa instruktioner. Twitterkontot var åter igång några timmar senare, efter det att ”riktlinjerna för sociala medier hade tydliggjorts”.

Hur långt president Trump och hans anhängare kommer att gå i sina försök att tysta dem som driver med dem vet vi inte än. Men av vad vi sett hittills av hur Donald Trump hanterar sina meningsmotståndare och den press som har i uppdrag att granska honom finns det all anledning att tro att det inte blir roliga år – snarare oroliga - för den som vågar sätta sig upp mot Vita husets nya administration.