Pappor vill skydda barn på nätet med app

2:25 min

Uppsalabon Gustav Alberius har tillsammans med Erik Lindblad från Knivsta utvecklat en app som ska göra barn säkrare på nätet.

– Med ena handen vill man ge barnen internet fullt ut. Det finns så fantastiskt mycket bra där ute. Med andra handen vill man bara släcka ner alltihop och låtsas att det är stenåldern för att det finns så hemskt mycket som är så dåligt, säger Gustav Alberius.

Han är pappa till tre barn i åldrarna 10, 8 och 1 år, och han berättar att han vill göra vad han kan för att hjälpa sina barn att hitta nätet på ett bra sätt.

Tillsammans med Erik Lindblad har han därför utvecklat appen Trast som innebär att personer som tar kontakt med ens barn på nätet måste identifiera sig. 

Det hela bygger på bank-id där förälderns konto kopplas samman med barnens konton på sociala medier. Så fort en person som inte är kopplad till appen skriver till barnet får personen ett meddelande om att identifiera sig för att få fortsätta skriva.

– Vi får också möjlighet att se vilka konversationer som är igång just nu, säger Gustav Alberius.

Var går gränsen för att övervaka sina barn?

– Det är jättesvårt. Tittar man på nätet i dag så finns det ett antal mjukvaror som man kan ladda ner. Men det är få barn som vill bli övervakade. Nyckeln i det som vi gör är att vi vill inte övervaka. Det spelar ingen roll om vad man pratar om. Bara att man vet vem man pratar med.

Appen kommer att vara gratis och lanseras i början av våren.