Vitryssland får EU-pengar för flyktingmottagande

1:37 min

EU-kommissionen ger Vitryssland sju miljoner euro för att bygga tillfälliga flyktingmottagningar. Sedan mer än ett år har antalet flyktingar som söker ta sig till EU via Vitryssland ökat kraftigt.

Järnvägsstationen i Brest har sett tusentals drömmar grusas. Förhoppningsfulla flyktingar som klivit på tåget mot Polen för att några timmar senare skickas tillbaka. I strid med EU:s regler släpps de asylsökande inte in i Polen.

Majoriteten är från Tjetjenien och Polen hävdar att de är ekonomiska flyktingar utan skäl för politisk asyl, eftersom de är ryska medborgare. Ramzan Kadyrov, som styr delrepubliken Tjetjenien med järnhand, har också sagt att det inte finns några skäl för tjetjener att fly.

Men människorättsgrupper har klart dokumenterat hur förföljelse och förtryck ökat mot de tjetjener, som inte följer Kadyrovs officiella linje. Många av flyktingarna i Brest är kvinnor, som flyr undan månggifte, brudrov och hedersförtryck.

Men även andra flyktingar försöker ta vägen in i EU via landet som kallats Europas sista diktatur. Nu har EU kommissionen lovat sju miljoner euro för att bygga nya mottagningscentrum för flyktingar i Belarus, för att klara ett ökande antal irreguljära migranter, som det heter i EU-kommissionens beslut.

Flyktingarna är också från Ukraina och Syrien, syrier har mycket svårt att få asyl i Ryssland. En handfull har hittills fått asyl i Ryssland. Minsk har sagt att det inte kommer handla om att ta emot syriska flyktingar, medan det är just syrier och ukrainare, som nämns av EU.

Minsk beskriver det snarare som ett finansiellt bidrag för att kunna skicka tillbaka flyktingar än stöd för att utreda om de har asylrätt i EU.

Nyligen införde Minsk visumfrihet i fem dagar för medborgare från 80 västländer, men gäller bara den som anländer med flyg och inte om du kommer via Ryssland.