Kritik mot utebliven skolidrott

1:43 min

Elever och lärare gör tummen ner till regeringen och den socialdemokratiske idrottsministern Gabriel Wikströms besked om att inte utöka antalet idrottstimmar i skolan.

Idrottsminister Gabriel Wikströms uttalade i Radiosporten om att regeringen backar på vallöftet att utöka idrottsundervisningen i skolan från 500 till 600 timmar möts av stark skepsis från flera håll.

Bland annat är en majoritet i riksdagen för mer idrott i skolan samtidigt som också forskning pekar på positiva effekter hos eleverna såsom bättre betyg och minskad risk för framtida benfrakturer.

– Jag tycker det ska vara mer idrottstid för vi hinner inte göra så mycket på lektionerna, säger Amanda Fredriksson som går i klass 7A på Forsenskolan i Tidaholm.

– Det blir mycket prat i början och sen hinner vi inte göra det vi ska tillräckligt länge för att lära sig.

Hon får medhåll av klasskamraten Jacob Nilsson som också tycker att det borde bli mer idrott på schemat då han upplever att han blir mer fokuserad i skolan efter att ha haft en idrottslektion.

– Man blir piggare och då slipper man sitta och slöa på lektionerna.

Det är skitdåligt och negativt som tusan.

– Pratar man om all forskning som finns med pulsträning så ger det jättebra effekter. Skulle man få en timme till i veckan med att röra sig så har man gynnat allt det här och då hinner man med allting.

Regeringen menar att det skulle bli för låg kvalité på skolidrotten om den utökades. Vad säger du om det?

– Visst behöver man planera mycket mer och man behöver kanske fler idrottslärare som täcker upp alla klasserna. Men har man en tydlig plan och taktik på hur man lägger upp det så ska det inte stoppa en från att göra det, säger idrottsläraren Andreas Jonsson.