Tuff första dag väntar Trump i Vita huset

2:08 min

I USA har president Donald Trumps första riktiga arbetsvecka just börjat i ett läge där han och hans administration beslagits med lögner, efter diverse uttalanden under helgen.

Nu i eftermiddag (svensk tid) träffar Trump ledare för amerikanska storföretag, och hittills har Trump sagt att företag som enbart har tillverkning i USA helt kommer att slippa skatt. Han lovar även att avskaffa minst 75 procent av exempelvis miljö- och arbetarskyddsregler.

Total skattebefrielse för företag som stannar i USA och tar hem eventuella fabriker i utlandet, var ett av beskeden på mötet.

– Allt ni behöver göra är att stanna i USA, sade Trump som hoppas att det ska ge fler amerikaner jobb. En rekordökning av amerikanska arbetstillfällen är ju också ett av hans stora löften.

Trump upprepade dessutom att regler och lagar som styr sådant som industriutsläpp och arbetsmiljö ska rensas upp ordentligt.

Trump och många med honom ser dessa regler som hinder för företagsamhet, vinstmarginaler och tillväxt och i dag sa presidenten att minst 75 procent av regelverket ska avskaffas.

Han försäkrade samtidigt att skyddet för anställda och för miljön kommer att förbli lika starkt och bra som hittills, men gick inte närmare in på hur.

Senare i dag ska Trump träffa företrädare för fackföreningar och amerikanska arbetare, men han har betydligt mer på måndagens agenda:

Bland det viktigaste för omvärlden, och särskilt för Asien, är att han förväntas utfärda ett så kallat presidentdekret, ett exekutivt beslut, om att USA ska lämna arbetet med frihandelsavtalet TPP, där 12 länder förutom Kina förhandlar om lättnader i handeln dem emellan.

Trumps administration inleder nu också omgående arbetet med att omförhandla det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta genom möten med Kanadas och Mexikos ledare.

Samtidigt ska hans medarbetare ta tag i den färska stämningsansökan mot Trump, där jurister och andra anklagar presidenten för ohållbara och okonstitutionella konflikter mellan hans privatekonomi och hans ämbete.

I kväll ska Vita Husets nya pressekreterare Sean Spicer hålla sin första presskonferens, mycket emotsedd av alla dem som enkelt kunde konstatera att Spicer i helgen serverade rena lögner, något som en annan nära Trump-medarbetare definierade som "alternativa fakta".