Rex Tillerson kan bli utrikesminister

2:30 min

I USA är Rex Tillerson nu ett steg närmre att bli landets nya utrikesminister. Senatens utrikesutskott godkände den tidigare vd:n för energiföretaget Exxon Mobil knappt med elva mot tio röster.

Nästa steg är nu att hela senaten röstar om Tillerson ska få bli USA:s nästa utrikesminister. Godkänt från hela senaten fick republikanen Michael Pompeo som ny chef för underrättelsemyndigheten CIA i natt.

När den tidigare chefen för oljejätten Exxon Mobil, Rex Tillerson, häromveckan frågades ut av senatens utrikesutskott fick han hårt motstånd inte bara av demokrater, utan även av republikaner som Floridasenatorn och tidigare presidentkandidaten Marco Rubio.

Rubio pepprade Tillerson med frågor och fakta om Rysslands fasansfulla bombningar av skolor, sjukhus och andra civila mål i bland annat Syrien, och frågade Tillerson om president Putin är en krigsförbrytare.

Tillerson svarade att han inte skulle använda det ordet om Putin, något som fick Rubio med flera att ifrågasätta Tillersons syn på mänskliga rättigheter.

Men i går gav Rubio upp sitt motstånd och Tillerson godkändes av utrikesutskottet, vilket gör att allt tyder på att han även kommer att godkännas av hela senaten.

Tillerson har mycket stor erfarenhet av internationella affärer, men är helt ny i politiken.

Trumps val av ny chef för underrättelsetjänsten CIA, den republikanske kongressledamoten Mike Pompeo, blev däremot både genomröstad och installerad i natt.

Även Pompeo har väckt frågor efter att ha gett lite olika svar på hur han ser på till exempel tortyr och övervakning, men fick alltså stöd, och har nu tagit över ansvaret för det CIA vars relation till Donald Trump är skakig, efter CIA:s slutsats att Ryssland försökte manipulera presidentvalet till Trumps fördel.

Donald Trump hade en hektisk måndag, med flera presidentdekret och viktiga möten. Finalen var en formell sammankomst i Vita huset i natt med ledarna för den kongress han nu snabbt måste börja samarbeta med politiskt.

Men enligt deltagare på mötet som pratat med flera stora amerikanska medier inledde och fortsatte Trump samtalet med USA:s toppolitiker med att åter hävda att han skulle ha fått fler röster än Hillary Clinton om inte flera miljoner papperslösa invandrare hade röstat på henne.

Clinton fick tre miljoner fler röster än Trump, men Trump vann flest elektorsröster, och blev därmed president.

Trumps påstående är en lögn som faller på sin egen orimlighet. Det kan vara svårt och krångligt nog för amerikanska medborgare att rösta, och att personer utan alla nödvändiga dokument skulle kunna göra det är en fri fantasi.

Trump hade också fortsatt prata om att medierna ljuger om antalet åskådare som kom till hans installation, och flera mötesdeltagare var enligt medieuppgifter både illa berörda och lätt chockerade över att dessa budskap var dem som presidenten valde att fokusera på under sitt första viktiga möte med kongressledarna.