Centerpartiet ställer ultimatum till M

4:44 min

Centerpartiet ställer nu i praktiken ultimatum till Moderaterna. Moderaterna får välja om partiet vill förhandla med den borgerliga alliansen i utskotten eller med Sverigedemokraterna.

Om Moderaterna väljer att börja förhandla sakfrågor med Sverigedemokraterna så kan inte samarbetet med Alliansen i utskotten fortsätta, meddelar Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W. Jonsson:

– Om Moderaterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna så är vi först att beklaga det. Moderaterna kommer då att få välja. Antingen så pratar de med oss eller så pratar de med SD. Vi vill fortsätta allianssamarbetet. Men Moderaterna måste välja, säger Anders W. Jonsson (C).

Det som dagens utspel handlar om är inte att Centern skulle lämna Alliansen helt och hållet, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg:

– Utspelet innebär att C nu ställer frågan på sin spets för att försöka hindra M från att göra det som Anna Kinberg Batra eventuellt vill göra, alltså tala med SD i utskotten och försöka förhandla fram lösningar som kan ändra regeringens politik tillsammans med Alliansen, säger han.

– Det är ingen slump att det är Centern som gör det här utspelet. Det är Centern och Liberalerna som riskerar att förlora på Moderaternas nya linje. M har ju nu gjort Alliansen till EN möjlighet att nå regeringsställning, från att ha varit kungsvägen så har det blivit EN option. Och Moderaterna har nu skaffat sig flera vägar och en större handlingsfrihet, fortsätter han.

Centerledaren Annie Lööf har ännu inte offentligt kommenterat gruppledarens ultimatum, men skriver på Twitter:

"Nu bör vi skriva ned tonläget lite grann i det mediala samtalet. C är en grundbult i Alliansen och vi kommer givetvis inte lämna. Alliansen är vårt tydliga regeringsalternativ."

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger på en träff med journalister i riksdagen att det är olyckligt att det nu finns en spricka i synen på Alliansens väg framåt och förhållandet till SD.

– Det är inte bra, säger hon.

Hon framhåller att hon för KD:s del inte ser det som möjligt för Moderaterna och KD att på tu man hand samtala eller förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott, för att driva igenom Alliansens politik.

Ska samtal ske med SD måste det vara Alliansen som en helhet som håller dem, det är för hennes del inte aktuellt att M och KD skulle föra samtal med SD på egen hand, säger Ebba Busch Thor.

Även Liberalernas ledare Jan Björklund har i dag kommenterat Anders W. Jonssons ultimatum:

– Jag tycker inte att man ställer offentliga ultimatum inom Alliansen. Det skadar Alliansen. Men jag vet inte exakt vad som är sant just nu. Jag får olika svar från personer inom C för tillfället, sade Björklund under en pressträff i dag.

Björklund kräver nu ett alliansmöte där Moderaterna förklarar sitt utspel från förra veckan.

– Det finns en lång rad frågetecken omkring det som är sagt och detta måste nu Moderaterna precisera, hur de tänker sig detta. Jag vill att vi fortsätter förhandla i Alliansen.

En del ser det här som början på slutet för Alliansen.

– Centrifugalkrafterna av det som nu sker kan leda till att samarbetet försvåras kraftigt. Det är därför jag nu är så angelägen om att nu vårda Alliansen, för den är viktig för Sverige. Nu måste tonläget dämpas, vi måste tala igenom det här och Moderaterna måste precisera sig.

När ska ni sätta er ner och gå igenom det här, redan i veckan?

– Det kommer att behöva ske i närtid så klart, säger Björklund.