Kronoberg

Drönare kan ta över farligt skogsarbete

1:14 min

Med hjälp av drönare skulle inventeringar av stormskadad skog eller hyggen bli både snabbare, bättre och säkrare än i dag. Och Södra skogsägarna är nu ett av de företag som ansökt om tillstånd att få filma från luften.

– Från luften får vi en väldigt bra överblick och vi slipper ge oss ut till fots i snårig stormskadad skog. Det blir säkrare för personalen och går mycket fortare, säger Johan Malmqvist, projektledare på Södra skogsägarna.

Södra skogsägarna har redan provkört med drönare på ett par ställen, men efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen i oktober om att tillstånd krävs blev det stopp.

Men redan då hade man sett nyttan med drönare och har nu ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen. Och ansökan gäller skogsmark i hela Götaland.

De som är ute och plockar svamp eller promenerar i skogen vill kanske inte fastna på bild, hur tänker ni där?

– Till att börja med så är det ju ställen som är rätt otillgängliga och skulle det mot förmodan vara så att vi hittar någon på bild så raderar vi självklart de bilderna direkt.

Det här är ju framtiden

Två företag i länet har efter domen i oktober fått tillstånd att filma med drönare, ett i Ljungby som övervakar tak och hängrännor på sina fastigheter och ett i Växjö som filmar bygget av Icon på Arenastaden.

Södra är ett av tre företag som nu har en ansökan om tillstånd inne hos länsstyrelsen. De andra två tillverkar kartor. Och att få tillstånd är avgörande, säger Johan Malmqvist:

– Det här är ju framtiden och vi tror att skogsbranschen har en väldigt stor nytta med det här.