Beslut fattat i nämnden - akutkirurgin i Sollefteå läggs ned

3:39 min

Hälso- och sjukvårdnämnden har just röstat igenom förslaget att lägga ner akutkirurgin i Sollefteå med siffrorna 7-6.

Vad tänker du om det här beslutet? Kommenteringen är nu stängd. Följ tråden på vår facebooksida.

Socialdemokratiska ledamoten Susanne Lindahl från Junsele röstade emot sitt parti och sade alltså nej till nedläggningen men det hjälpte inte. Förslaget gick igenom med siffrorna 7-6.

För förslaget röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Alliansen och Vänsterpartiet röstade emot.

– På grund av svårigheter att bemanna med ordinarie personal både på vårdavdelning och när det gäller läkare så känns det som ett möjligt beslut också utifrån att vi nu i ett halvår levt med den här organisationen i praktiken, säger hälso- sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S).

Vad vill du säga till sollefteåborna idag?

– Jag förstår att man är ledsen över ett sådant här besked, det är ingen tvekan om det. Samtidigt så har ju vi ett ansvar att organisera sjukvården utifrån de förutsättningar som råder, och alla vet att det är brist på läkare och sjuksköterskor.

Inte enbart ett ekonomiskt beslut

Att stänga akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus beräknas spara ungefär 22 miljoner kronor men Ewa Back (S) säger att det inte handlar om pengar i första hand.

– Det är ju inte för pengarna primärt utan det är ju faktiskt för att vi inte klarar att bedriva verksamheten. Sedan spelar pengarna roll, givetvis, men det primära är faktiskt att det inte finns personal för att kunna bedriva en fullgod verksamhet, dygnet runt, akut.

S-ledamot gick emot partilinjen

Susanne Lindahl (S), Junsele, röstade för avslag och så här kommenterar ordförande Ewa Back (S) det.

– Det är hennes besked och hennes beslut. Jag förstår att det är svårt att komma hem till Sollefteå och ha röstat mot folkviljan.

Om det kommer att få konsekvenser för Susanne Lindahls del vill inte Ewa Back spekulera i men hon säger att det är besvärligt ur ett regeringsperspektiv när en ledamot går emot den egna linjen.

Frågan är nu alltså avgjord i hälso- sjukvårdsnämnden men ska upp i regionfullmäktige den 8 februari för ett slutgiltigt beslut.