Kinesisk revalvering populär i USA

I USA är reaktionerna försiktigt positiva på beskedet i torsdags att Kina revalverar sin valuta, yuanen, med drygt 2 procent.

Ett bra första steg - men ett babysteg. Så uttryckte sig igår den demokratiske senatorn Charles Schumer, en av de mest uttalade amerikanska kritikerna av Kinas valutapolitik.

Kina, som i tio år har haft sin valuta knuten till dollarn, meddelade igår att yuanen revalveras, tillåts öka i värde, med drygt 2 procent och att den sen ska flyta mot en korg av valutor.

I USA har den kinesiska valutapolitiken länge legat högt upp på agendan.

Det amerikanska underskottet i handeln med Kina beräknas till astronomiska 1 700 miljarder kronor.

Och här menar många att förklaringen är att en för lågt värderad kinesiska valuta har gjort kinesiska varor billigare och amerikanska dyrare.

Den amerikanske finansministern John Snow sa igår att en 2-procentig ökning av yuanens värde inte räcker långt för att kapa underskottet, men att Kina nu är på rätt väg.

Oron är på sina håll stor för en allt starkare kinesisk ekonomi och många politiker vill använda lagstiftning både för att komma åt bristen på balans i handeln och för att stoppa kinesiska företagsuppköp. Beslutet från Kina igår anses, åtminstone tillfälligt, kunna kyla av såna stämningar.

Reporter Anders Holmberg

Washington

anders.holmberg@sr.se