M: Vi kan förhandla med SD i enstaka frågor

2:03 min

Nu kommenterar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kritiken från de andra allianspartierna om synen på samarbete med Sverigedemokraterna. Anna Kinberg Batra betonar att Moderaterna har ändrat sig angående Sverigedemokraterna och nu kan tänka sig att tala med partiet i politiska frågor.

– Det som har varit problemet är att vi moderater haft en princip att inte tala med Sverigedemokraterna alls i politiska frågor. Då har vi uteslutit ett av riksdagens åtta partier från riksdagsarbetet. Det har jag ändrat. Jag vill söka stöd för moderat- och Allianspolitik, och då måste alla partier stå till svars för vad de tycker och då måste man också kunna föra samtal.

Och då ska du söka stöd hos Sverigedemokraterna och komma till Alliansmötet och förklara det också?

– Jag tror att det är osannolikt med sådana scenarier för vi har värderingarna gemensamma med Alliansen. Men vi är fyra olika partier som inte alltid håller med varandra i alla frågor.

Men kan du säga hur den nya rutinen kommer att se ut? Kommer det att vara Alliansmöten gemensamt och moderata möten med Sverigedemokraterna?

– Nej vi kommer inte inleda något organiserat samarbete med SD, för vi har inte värderingarna gemensamt, och vi söker inte heller regeringsmakten tillsammans – det gör jag med Alliansen. Och det är vi i Alliansen som har rutiner, regelbundna samtal och förbereder vårt arbete för nästa regering.

Vad är det nya då?

– Att vi slutar med den princip som moderaterna har haft, att inte prata med Sverigedemokraterna alls i politiska frågor. Det tycker jag inte har fungerat.

Anna Kinberg Batra fick kalla till en pressträff för att försöka förklara vad hon menar med sitt utspel från förra veckan om att börja prata med SD. Idag blev frågan nämligen riktigt het när Centerns gruppledare Anders W Jonsson i Ekot i förmiddags ställde ett ultimatum - C skulle hoppa av alliansens samarbete i riksdagsutskotten om M började prata med SD där.

– Om Moderaterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna så är vi först att beklaga det. Moderaterna kommer då att få välja. Antingen så pratar de med oss eller så pratar de med SD. Vi vill fortsätta allianssamarbetet. Men Moderaterna måste välja, sa Anders W Jonsson då.

Reaktionerna på uttalandet lät inte vänta på sig och Anders W Jonsson fick ta tillbaka det. En olycklig formulering, sa han till nyhetsbyrånTT.

Liberalernas Jan Björklund valde också att möta riksdagsjournalisterna och han manade alliansföreträdarna att dämpa tonläget. Samtidigt krävde han ett alliansmöte så att M kan förklara vad de menar.

– Det finns en lång rad frågetecken omkring det som är sagt och detta måste nu Moderaterna precisera, hur de tänker sig detta. Jag vill att vi fortsätter förhandla i Alliansen.

Det är inte bara Liberalerna som inte riktigt förstått M:s utspel. KD:s Ebba Busch Thor trodde t ex att M menade att hela alliansen skulle gå och prata med SD. Det vill M i och för sig. Men idag klargjorde Kinberg Batra att varje parti gör som det vill. Och M kommer att prata med SD oavsett om de andra allianspartierna gillar det eller inte.

Betyder prata med SD att förhandla – ge och ta?

– I enstaka frågor där det finns förutsättningar att komma överens, ja. Men jag tänker aldrig kompromissa med grundläggande värderingar och det är med Alliansen jag vill regera och budgetförhandla, säger moderatledaren.