Abortvägrande barnmorskan välkomnar lobbyns stöd

2:01 min

Rättsfallet med den abortvägrande barnmorskan är en del av en internationell kampanj, som drivs av den abortkritiska lobbyorganisationen ADF. Men barnmorskans juridiska ombud ser inga problem med att ADF engagerar sig i fallet.

Ekots granskning av rättsfallet med den abortvägrande barnmorskan, har kunnat visa att fallet är en del av en internationell kampanj som bland annat syftar till att påverka aborträtten. Kampanjen drivs av den abortkritiska lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom, ADF. Men att ADF är engagerade i fallet är fullt normalt. Det tycker barnmorskans juridiska ombud Ruth Nordström.

– Det här är ett sånt principiellt viktigt mål, som troligtvis kommer att avgöra av hur man ser på praxis och Europakonventionens rättighetsskydd. Därför är det ganska naturligt, säger hon.

De stödjer ju fallet både juridiskt och finansiellt?

– Ja, det är helt korrekt. Och tredjepartsinlagorna är offentliga handlingar som man kan ta del av, säger Ruth Nordström.

I dag inleddes rättegången i Arbetsdomstolen. Det handlar om barnmorskan Ellinor Grimmark, som har stämt sin hemregion, Jönköping. Hon menar att hon diskriminerats och kränks på grund av sin kristna tro. Eftersom hon nekats jobb som barnmorska när hon sagt att hon inte tänkte medverka vid aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler.

Fallet är del av en större kampanj som bland annat syftar till att påverka europeisk aborträtt. Kampanjen drivs av en av världens mäktigaste organisationer, som juridiskt driver konservativt kristna frågor, organisationen ADF.

Förutom att Grimmarks fall både får juridiskt och ekonomiskt stöd av ADF, så är också hennes juridiska ombud Ruth Nordström registrerad samarbetspartner till organisationen. Och i ADF:s marknadsföringsfilmer är både Ellinor Grimmark och Ruth Nordström med.

Organisationen vill genom att driva rättsfall både få igenom att vårdpersonal ska ha en uttrycklig rätt att vägra aborter, samt att rätten till liv ska gälla från befruktningsögonblicket. Något som i grunden skulle sätta stopp för aborter.

Ellinor Grimmark säger att hon vet att de fått pengar från ADF, men hon säger att hon inte visste att hon var en så stor del av deras kampanj.

– Det är lite kul, det är också nytt för mig. Jag visste inte detta. Det är lite extremt i Sverige att ha mina åsikter, det är väl det de tycker är intressant att det är någon som går mot strömmen, säger hon.

Tillägg: En formulering i ingressen har ändrats, 2018-01-15.